Tillgången på skyddsutrustning har hela tiden varit god, enligt verksamhetschef Ingrid Bergh. I videon hör du varför skyddsmaterialet ändå inte gick att få tillgång till när läget blev kritiskt på Valltorp. Foto: Leonora Toplica

Skyddsutrustning inlåst när covid-19 drog fram på Valltorp

Uppdaterad
Publicerad

En vårdtagare visade covid-symtpom – men nattpersonal kom inte åt den inlåsta skyddsutrustningen.

Vårdtagare och anställda från alla avdelningar samlades i stora grupper under hela april – trots restriktioner om social distansering.

SVT granskar vad som gick fel när corona-pandemin slog till mot Valltorps vårdboende.

Det var natten mot den 23 april som en medarbetare ringde jouren. En boende visade symptom på covid-19 och nu ville den anställde få tag i skyddsutrustningen som var inlåst på boendet.

Men jouren dök inte upp med nyckeln.

Coronavirus i Skåne

Det framgår av en avvikelserapport som en anställd skrivit.

– Det är helt oacceptabelt, det får inte gå till så, säger Louise Ressner, arbetsmiljösamordnare på Kommunal.

I stället för att låsa upp dörren gav jouren direktiv om att den anställda skulle ge hyresgästen en alvedon.

Dagen efter konstaterades att den boende hade covid-19, enligt avvikelserapporten.

Många rum står tomma efter att covid-19 kom in på Valltorps vårdboende. Foto: Leonora Toplica

Skydd skulle användas rätt

Att skyddutrustningen låstes in var för att säkerställa att den användes på rätt sätt, enligt Ingrid Bergh, verksamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen.

– Det finns risk för att den hamstras eller hanteras felaktigt. Vi har hela tiden haft god tillgång på skyddsutrustning, men vi har varit angelägna om att den utrustning som vi har ska användas på bästa sätt.

SVT frågar Ingrid Bergh om hur hon ser på det faktum att skyddsutrustningen inte fanns att tillgå i ett skarpt läge:

– Jag tänker att om man inte behövde hantera hyresgästen just då så kunde man distansera sig två meter ifrån, säger hon.

Men en annan avvikelserapport visar hur svårt just det kan vara.

En anställd hjälpte en vårdtagare, som visade sig vara covid-smittad, med förflyttning och avklädning under 20 minuter. Ett avstånd på två meter har inte gått att upprätthålla, skriver den anställda: ”/.../ det skulle vara omöjligt för mig att utföra mina arbetsuppgifter då”.

Louise Ressner är arbetsmiljösamordnare på Kommunal och kritisk till hur Helsingborgs stad hanterat corona-utbrottet på Valltorps vårdboende. Foto: Leonora Toplica

Stora samlingar i april

SVT:s granskning visar även att det pågick samlingar med hyresgäster och anställda från alla avdelningar under hela april.

– Vi samlades både i samlingssalen och i glaskorridoren. Vi var oroliga, säger en källa.

Uppgifterna bekräftas av bilder från Valltorps instagramkonto. Här syns bland annat en bild, publicerad 21 april, där tre personer håller varandra i händerna under en musikstund.

Dagen efter, 22 april, konstaterades två vårdtagare vara smittade av covid-19, enligt ett pressmeddelande från Helsingborgs stad.

Var det lämpligt att samlas på det här sättet?

– Vi såg ingen risk för smitta eftersom att vi avslutade våra aktiviteter efter första konstaterade fallet. Dessutom är social isolering inte bra för våra hyresgäster, säger Ingrid Bergh.

Följ vår granskning av coronautbrottet på Valltorp

SVT ska under tre dagar visa exempel på vad som gick fel. Här är några:

• Skyddsutrustning var inlåst när en vårdtagare blev sjuk i vad som visade sig vara covid-19.

• Aktiviteter över avdelningsgränser tilläts fortgå under hela april.

• Personal gick mellan smittad och icke smittad avdelning för att jobba.

• Nya, förbättrade tvättrutiner – ett krav från Arbetsmiljöverket – ändrades när Helsingborgs kommun tog över driften i februari.

Våra källor har bland annat varit Helsingborgs stad, fackförbundet Kommunal, tidigare och nuvarande anställda, liksom anhöriga och handlingar från olika myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet