Bild från en annons på smuggelhundarna. Flera av hundarna var även för unga för att föras in i landet, vilket man kunde se på deras tänder. 16 valpar avlivades direkt vid gränsen. Foto: Polisens förundersökning

Tre kvinnor åtalas vid Helsingborgs tingsrätt – misstänks ha smugglat in 60 hundvalpar

Publicerad

Tre skånska kvinnor, varav en är hemmahörande i nordvästra Skåne, ska ha fört in 60 smuggelhundar från Polen. De har sålts till ett värde på 1 186 000 kronor. Nu åtalas kvinnorna, som nekar till brott.

De åtalade kvinnorna ska vid upprepade tillfällen under 2020 ha fört in smuggelvalpar som varken haft giltig rabiesvaccination, EU-pass eller id-märkning. Valparna var heller inte anmälda till tullkontrollen, något Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera om.

Vad de som åtalas riskerar att få för straff vet inte åklagaren Charlotte Österlund ännu.

– När man riskerar att föra in rabies så det är ett allvarligt brott, men jag har inte tittat på straffvärdet än, säger hon.

Handskrivna köpesavtal

Hundvalparna har sålts som svenskfödda, men har varit registrerade i ett polskt system med polska hundpass. De har inte heller uppnått ålder för att lagligt tas in i Sverige och utan tillstånd från länsstyrelsen att sälja dem.

Bevismaterialet är bland annat konversationer mellan de misstänkta, en transportör, en uppfödare i Polen och transaktioner.

En av de åtalade ska även haft en elpistol, kvinnan nekar dock till det, men erkänner ett ringa narkotikabrott. När köpare bad om köpesavtal fick de ett handskrivet. Foto: Polisens förundersökning

Flera av köparna har vittnat om handskrivna köpesavtal. De flesta köparna fick betala i kontant och några av hundarna visade på sjukdom väl hemma i form av ögon-, hud eller magproblem bland annat. En hund hade även antikroppar med rabies.

16 hundvalpar avlivades direkt vid gränsen. Foto: Tullverket

”Flesta köpare har inte haft någon aning”

Enligt en av köparna låg valparna i en hög, runtomkring dem låg det kiss på golvet och det luktade. Gällande köparna verkar det som, efter förhör, att nästan ingen visste att det rörde sig om smuggelhundar.

– Någon kanske har anat det, men de flesta har inte haft någon aning utan trott att det var svenska hundar. Visserligen hundar utan papper och Tracer, säger Charlotte Österlund.

Tracer är EU:s gemensamma system för att kunna spåra sändningar av djur mellan länder, något som alla importerade hundar har. Den visar vart hunden är uppfödd och att den är vaccinerad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.