Kristina Engdahl, energi- och klimatrådgivare i Helsingborg. Foto: Privat/TT

Vegovägledning under Earth hour i Helsingborg

Publicerad

Mejeri- och köttproduktionen står för cirka femton procent av jordens utsläpp av växthusgaser. Under Earth hour kan helsingborgarna få vägledning i hur de ska ställa om till att äta mer grönt.

Idag mellan 20.30 och 21.30 är det dags för Earth hour, en global manifestation för att uppmärksamma klimat- och miljöfrågor som arrangeras av Världsnaturfonden.

På eget initiativ har en av stadens medarbetare, Kristina Engdahl, satsat på en så kallad vegovägledning. Helsingborgarna kan höra av sig till Kontaktcenter för att få recepttips, information om vegetarisk mat och annan vägledning i att ställa om till att äta mer vegetabilisk kost.

Hon kommer kunna svara på frågor under kontorstid under hela våren.

– Att ställa om kosten, bara lite grann, är ett enkelt sätt att som enskild göra skillnad för klimatet och miljön.

Kristina Engdahl jobbar till vardags som energi- och klimatrådgivare och är själv vegan.

Foto: TT

– Men mitt mål är inte att alla måste äta vegetariskt alla dagar i veckan, men kanske en gång eller två.

I sitt vanliga jobb får hon mycket frågor från privatpersoner om till exempel installering av solceller och andra sätt att energieffektivisera sina bostäder.

– Kampanjen är även ett sätt att uppmärksamma det arbetet och hur vi jobbar med klimatrådgivning i staden.

Tror du många kommer höra av sig med frågor om mat?

– Jag hoppas det, sen är nästa mål att även ta fram en folder att dela ut på stan, det här är startskottet.

Släcker inte ned

Helsingborgs stad kommer inte i någon organiserad form släcka ned någon byggnad. Tidigare år har staden till exempel anordnat fackeltåg.

– Vi har resonerat som så att vi hellre satsar på mer konkreta projekt i våra verksamheter än en enskild symbolhandling, berättar Linnea Folkesson som jobbar med miljö och livsstil på stadsbyggnadsförvaltningen som en förklaring till att fackeltågen inte längre arrangeras.

2016 anordnade staden en klimatkonferens för gymnasieelever i samband med den här dagen, det är något som kan komma att upprepas under 2018 men alltså inte inom ramen för Earth hour.

Earth hour

Startade i Australien 2007.

I Sverige har 250 kommuner aviserat att de ska delta.

Temat för detta året i Sverige är ”Ät och lev inom ramen för en planet”. I Sverige lever vi som om vi hade cirka fyra jordklot till vårt förfogande.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.