Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet på Younes har varit ouppklarat i 3,5 år – men nu kan det bli ändring. Foto: SVT / privat

Efter 3,5 år – nu kan mordet på Younes, 22, i Helsingborg lösas

Uppdaterad
Publicerad

I maj 2020 sköts Younes, 22, ihjäl i Helsingborg. Fallet har varit ouppklarat sedan dess men på tisdagen åtalades sju personer för inblandning i mordet. Bland de misstänkta finns nyckelpersoner inom den organiserade brottsligheten i Helsingborg.

Det var en sen kväll den 20 maj 2020 när polisen fick larm om skottlossning på Ragnvallagatan i Helsingborg. 22-åriga Younes fördes till sjukhus – men det var för sent. 

– Younes var väldigt tillbakadragen och lugn. Han hade planer på att studera och gjorde allt för att undvika problem, berättar hans syster Caroline.

Tre år gick utan att brottet fick en lösning.

Men i våras skedde ett genombrott i mordutredningen och flera kända kriminella kunde häktas. Nyckeln till framgången har till stor del varit att utredarna kunnat ta del av chattloggar från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, som hackades av fransk polis våren 2020. 

– Både innan, under och efter mordet finns det kommunikation på krypterade plattformar, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef för nordvästra Skåne.

Kriminellt nätverk misstänkta

Bland de misstänkta finns ledarskiktet i ett nätverk med bas på Adolfsberg som enligt flera källor kontrollerar en del av narkotikamarknaden i Helsingborg och besitter ett stort våldskapital. Nätverket kopplas till ett antal våldsbrott i staden de senaste åren, däribland sprängningen av polishuset 2017.

– Om det blir långa frihetsberövanden är det vår absoluta förhoppning att det blir lugnare och tryggare över tid, säger Mattias Sigfridsson.

Barndomsvännerna misstänkta

2020 var inte första gången som Younes familj fick begrava en son. I januari 2018 sköts hans storebror till döds på Närlunda och på dagen en månad senare sköts även en tredje bror – men överlevde. Fallen är ouppklarade.

– Han försökte leva ett så normalt liv som möjligt men han var orolig i vissa perioder för vad som skulle kunna hända, säger systern om Younes.

Younes och hans bröder var barndomsvänner med några av de misstänkta men för ett par år sedan uppstod en konflikt.

– Samtidigt som detta är något vi gått och väntat på ska hända så är det ju jobbigt att ta upp allting igen.

Younes familj har gett samtycke till att publicera hans namn och bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.