Foto: TT

Skånetrafiken följer Arbetsmiljöverket: Bussarnas framdörrar ska stängas

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket stöttar fackets krav på stängda framdörrar på bussarna. Skånetrafiken följer den vägledande underrättelse som verket skickat ut – senast fredag stängs därmed troligen dörrarna. Och det gäller flera bussbolag i hela landet.

Bussförare i Skåne kräver att bli skyddade från risken att smittas av coronaviruset när passagerarna kliver in genom framdörren.

Enligt Kommunalfacket har många uttryckt uttryckt oro. Busschauffören Dung Doan, som kör i Helsingborg, är en av dem.

Coronapandemin

– Det kommer många passagerare och ibland så hostar de och nyser här framme och så kan det spridas, sa han nyligen till SVT Nyheter Helsingborg.

Men Skånetrafiken tvekade inför det fackliga kravet att stänga framdörrarna. Då gick Kommunal vidare till Arbetsmiljöverket som nu ställt sig på fackets sida.

Följer Arbetsmiljöverkets besked

I sitt underrättelse skriver Arbetsmiljöverket att man överväger att besluta att stoppa busstrafiken om inte dörrarna stängs. Dessutom måste området från de två främsta stolsraderna och fram till förarplatsen stängas av där det inte redan är gjort.

– Vi välkomnar beskedet och vi kommer självklart att följa Arbetsmiljöverkets underrättelse, säger Carina Zachau (M), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

Arbetsmiljöverket vill att dörrarna definitivt stängs redan från fredag.

– Nu väntar vi på Skånetrafikens anvisningar om hur det ska gå till rent praktiskt. Hur betalningen ska skötas, hur vi ska informera passagerarna och hur man ska undvika trängsel när alla ska gå av och på i samma dörr, säger Christer Ekelund, kommunikationschef hos bussföretaget Arriva som kör lokalbussarna i Helsingborg.

Arbetsmiljöverkets underrättelse gäller de här bussföretagen i Skåne och i förlängning övriga landet: Nobina, Transdev, Arriva, Vy och Bergkvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet