Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Holmgren var orolig att vinden skulle ställa till det för lyftet, men i slutändan kunde allt komma på plats. Hör honom berätta mer om återställningen av huset i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Efter den förödande branden: Nu är tornen tillbaka på Kockenhus

Publicerad

Nästan ett och ett halvt år har passerat sedan herrgården Kockenhus på Kullaberg förstördes i en kraftig brand. Nu pågår arbetet med att återställa 1800-talsbyggnaden, och i veckan lyftes de två tornen upp på taket.

Det var i januari 2022 som Kockenhus herrgård, mellan Arild och Mölle på Kullaberg, fattade eld. Räddningstjänsten arbetade i flera timmar för att försöka rädda den historiska byggnaden, men i slutändan blev branden förödande.

I juli ansökte Gyllenstiernska Krapperupstitelsen, som förvaltar byggnaden, om bygglov för att återställa huset. Så småningom beviljades det av Höganäs kommun, och nu kan man bocka av en viktig del av arbetet på listan – att få upp de stora tornen, som har byggts upp igen från grunden, på taket.

– Det är väldigt fin passform på tornen, så det funkade jättebra, säger Håkan Holmgren, verksamhetschef på Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.

”Ska vara som det alltid har varit”

Efter krav från kommunen har man gjort en antikvarisk utredning, som man noggrant kommer följa under återställningsarbetet.

– Det kommer bli ganska likt vad det var när det byggdes. Vi har gjort lite ändringar i form av ett större kök till exempel, men annars ska det vara som det alltid har varit, både invändigt och utvändigt, säger Håkan Holmgren.  

Enligt Håkan Holmgren förväntas återställningen, som kommer kosta runt 35-40 miljoner kronor, vara helt färdig om drygt ett år. Därefter kommer huset främst att användas av stiftelsen, men kommer också kunna hyras av bland annat olika företag.

Se när ett av tornen lyfts upp på Kockenhus i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.