Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bellakliniken har tidigare fått kritik efter operationer som gått fel. I klippet kan du höra varför ägaren till kliniken nu utreds av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Foto: Skärmdump/Storyblocks

Efter misslyckade skönhetsingrepp – kirurg på Bellakliniken i Helsingborg riskerar sin läkarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Misslyckade skönhetsingrepp och operationer som måste göras om. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utreder nu chefen för Bellakliniken i Helsingborg. Nyligen förlorade han också rätten att skriva ut narkotikaklassad medicin.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare berättat om Amanda Montin som fick en nervskada efter att ha opererat sin rumpa på Bellakliniken 2022. Det slutade med att implantatet plockades ut.

I november 2023 gjorde Ivo en tillsyn av klinikens verksamhet. Då upptäcks fler liknande fall och myndigheten beslutade att undersöka om chefen, läkaren Johan Nordquist, följer lagen i sin yrkesutövning. Ingen på Ivo vill intervjuas eftersom ärendet är pågående. Men i dokument som SVT tagit del av anges följande skäl till att hans yrkesutövning granskas:

• Operationer görs om eftersom en del patienter inte är nöjda.

• Klagomål tyder på brister i journalföringen.

• Indikationer på att Johan Nordqvist inte fullgör sina skyldigheter enligt lagstiftning som gäller för sjukvårdsverksamhet.

Bröstvårta fick opereras bort

SVT har läst anmälningar till Ivo och varit i kontakt med ett tiotal kvinnor som anser att de råkat ut för misslyckade operationer på kliniken. Här är några exempel:

• Kvinna får en infektion i bröstvårtan. Tre månader senare tas hela bröstvårtan bort.

• Kvinna får ett större bröstimplantat än hon önskat vilket gör att brösten trycker mot armhålan.

• Kvinna får göra om en bukoperation fyra gånger under två års tid innan den lyckas.

Skrev ut testosteron till vänner

Det här är andra gången på kort tid som läkaren utreds. I mars förlorade han rätten att skriva ut narkotikaklassad medicin efter att han vid sidan av sin ordinarie verksamhet skrivit ut testosteron till vänner. Enligt Ivo utan tillräckliga undersökningar av patienterna.

SVT har i flera veckor bett om en intervju med Johan Nordquist. I mejl hävdar Nordquist att han skrev ut testosteronet för att hjälpa äldre bekanta och att han inte gjort något fel. Han säger att de brister som funnits i journalföringen rättats till.

När det gäller operationer som patienter inte blivit nöjda med har han valt att inte kommentera, men skriver att han är en av Sveriges mest erfarna plastikkirurger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amanda Montin berätta om skadan hon fick efter en rumpoperation på Bellakliniken i Helsingborg. Foto: Linda Ekström/SVT

Det här kan granskningen leda till

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har inlett en granskning av Johan Nordqvist som är läkare och VD för Bellakliniken i Helsingborg. Myndigheten skriver i sitt beslut att det görs efter ”indikationer om att Johan Nordqvist inte fullgör sina skyldigheter enligt lagstiftning som gäller för för hälso- och sjukvårdsverksamhet...”

Den granskning som Ivo gör kan leda till beslut utan kritik, beslut med kritik eller en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) där Ivo bland annat kan föreslå indragen läkarlegitimation.

fakta bellakliniken

Grundades 2012 i Helsingborg och är en privat klinik som ägnar sig åt estetisk kirurgi. Bolaget omsatte förra året 21 miljoner kronor och hade 13 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.