Fredrik Österling, chef för Helsingborgs konserthus, i den stora salen som kommer stå tom fram till årsskiftet. Foto: Caroline Larsson / SVT

Efter nya restriktionerna: Konserthuset stänger för året

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade länsstyrelsen att regeringens åttapersonersregel som införs från och med tisdag ska gälla även i Skåne. Men redan innan beskedet beslutade Konserthuset i Helsingborg att man stänger.

Förra veckan meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff att regeringen föreslår ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare.

Syftet är att stoppa spridningen av covid-19. Det slutgiltiga beslutet landade på regionerna ute i landet och på måndagen meddelade Länsstyrelsen Skåne att förbudet ska gälla även här.

”Väldigt svårt”

Redan förra veckan gick Helsingborgs stadsteater ut med informationen att man valt att pausa all publikverksamhet fram till årsskiftet med anledning av de nya restriktionerna. Nu står det klart att Konserthuset gör likadant.

– Vi ser det som väldigt svårt att upprätthålla en fysisk miljö där vi sitter 50-60 musiker på ett podium och ska jobba tillsammans en hel dag, säger konserthuschefen Fredrik Österling. Det känns inte som att det helt rimmar med intentionerna.

Beroende av stöd

Istället kommer Konserthuset ha digitala konserter. Men framtiden är än så länge oklar. Redan nästa år kommer det att bli en utmaning att få ekonomin att gå ihop, enligt Fredrik Österling.

– Vi har ju sett att vi har kunnat få ta del av de statliga stöden till följd av de utmaningar pandemin har gett oss. Vi har ju förlorat alla biljettintäkter till exempel. Vi behöver den hjälpen även framgent om det håller i sig, säger han.

Helsingborgs stad har beslutat att stänga samtliga bibliotek utom det på Drottninghög och Stadsbiblioteket, som erbjuder möjlighet att beställa böcker hemifrån för upphämtning.

Utomhusanläggningarna Fredriksdal och Sofiero håller öppet men besökare har inte tillträde till några byggnader.

Dunkers kulturhus håller utställningarna stängda och har ställt in arrangemang.

Kärnan har stängt för säsongen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet