Anders Östlund, Öresundskrafts vd, blev överraskad över att en så överväldigande majoritet röstade emot en försäljning av energibolaget.

Efter säljstoppet – nu ska Öresundskrafts väg stakas ut

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom beskedet: Öresundskraft blir kvar i kommunens ägo. Nu behöver politiken fatta en rad viktiga beslut kring bolagets framtid.

– Bolaget går fantastiskt bra, men man måste vidta åtgärder för att fortsätta på den vägen, säger Anders Östlund, bolagets vd.

En förkrossade majoritet i folkomröstningen – drygt 96 procent – röstade nej till att sälja det kommunalt ägda Öreundskraft.

– Det är en fantastisk manifestation från helsingborgarnas sida. Jag är djupt imponerad över allt arbete som gjorts under den här processen. Samtidigt var det skönt med ett snabbt besked från politikens sida, säger Anders Östlund, bolagets vd.

Folkomröstning Öresundskraft

Nu väntar en rad viktiga beslut i kommunfullmäktige som berör bolagets framtid. Inom energi- och kommunikationsmarknaderna sker stora förändringar i snabb takt.

Snabb förändringstakt

– Hållbarhetsfrågor och digitaliseringen driver på förändringen, det håller på att rita om hela kartan. Vi är duktiga på den traditionella marknaden – el och fjärrväme – men nu växer det fram en ny marknad som är mer tjänstebaserad. Sol blir viktigt, liksom elbilsladdning och batterilagring, säger han.

– Om vi inte kliver in på de marknaderna kommer vi inte heller skapa några nya kassakor som helsingborgarna kan få utdelning av.

För ägaren – kommunen – handlar det om att bestämma sig: ska Öresundskraft vara ett bolag som satsar på de nya marknaderna, eller driva en mer försiktig och förvaltande roll.

Så kan rökgaser ”tvättas”

– Den största investeringen handlar om geologisk lagring av koldioxid. Vi skulle kunna avskilja koldioxid från rökgaserna på Filbornaverket och pumpa ner det i marken. Då pratar vi om miljardbelopp som måste investeras.

Tekniken testas än så länge i dag.

– Min förhoppning är att göra en sådan investering 2025. Jag skulle säga att det måste ske om Helsingborg ska nå sina klimatmål.

– Men då är vi tillbaka till ägandet och vilka risker kommunen är villig att ta. En typisk fråga som politiken behöver ta ställning till, säger Anders Östlund.

Kort om Öresundskraft

Öresundskraft ägs av Helsingborgs kommun. Bolaget är verksamt inom två områden: energi och kommunikation. Kärnverksamheten är försäljning och distribution av energi samt försäljning av bredband och servicetjänster. Bolaget har cirka 400 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet