Ulf Krabuisch, ekonomidirektör på Helsingborgs kommun. Foto: Helsingborgs stad

Trots god ekonomi: Tillskott eller svångrem väntar

Uppdaterad
Publicerad

En försäljning av Öresundskraft skulle garantera välfärden – så var det tänkt. Det finns ett underskott i ekonomin på runt 250 miljoner de närmaste åren. Nu måste de pengarna in på andra sätt.

Nu råder tuffa tider för landets kommuner – Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och kommunernas kostnader ökar mer än intäkterna.

Helsingborg klarar sig bra jämfört med andra kommuner. Men det saknas ändå runt 250 miljoner i budgeten de närmaste åren. När pengarna från en försäljning av Öresundskraft nu uteblir måste politikerna fixa det på annat sätt i budgeten för nästa år.

Folkomröstning Öresundskraft

– Det var inga pengar vi i och för sig hade kalkylerat med, säger kommunens ekonomidirektör Ulf Krabisch.

Kommundirektören: ”Läget inte akut”

Dagen efter beskedet om resultatet av folkomröstningen gick Peter Danielsson (M) ut och varnade för sparpaket eller en eventuell skattehöjning.

Det är en bild som Ulf Krabisch delar.

– Läget är kärvt och jag kan se ett behov av att långsiktigt stärka välfärden. Men läget är inte på något sätt akut, säger han.

Han pekar ut tre tänkbara sätt att spara eller öka intäkterna:

– Höja skatten, öka sparandet i verksamheterna eller minska kommunens resultatmål som idag är två procent av skatteintäkterna.

Tufft beslut för politikerna

Men hur det ska gå till blir en tuff fråga för politikerna. Välfärdsområden som skola, barnomsorg och äldrevård har redan fått ett sparbeting på en procent i de senaste årens budgetar.

Och nu signalerar kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L), som också sitter i stadens ledning, att det kan bli svårt att spara mer på skolan. Vilket skulle kunna rikta siktet mot en skattehöjning eller en sänkning av kommunens resultatmål.

Kommunalskatt

Helsingborg har en kommunalskatt på 20,21 kronor per intjänad hundralapp. Staden ligger lägre än andra storstadskommuner i Skåne.

Lund: 21,24 kronor

Malmö: 21,24 kronor

Kristianstad: 21,46 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet