Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd och Hans Nelson, ordförande för Liberalerna. Foto: Leonora Toplica

Liberala toppolitikern sitter kvar – ingen misstroendeförklaring

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av Liberalernas medlemmar sa nej till en omröstning om förtroendet för partiets toppolitiker Maria Winberg Nordström.

En grupp liberaler lämnade in en motion till partiets årsmöte på onsdagen. Bland undertecknarna fanns bland annat Hans Nelson som nu nyvaldes som ordförande.

Men en knapp majoritet av medlemmarna röstade emot motionen och beslutet blev: ingen förtroendeomröstning.

Folkomröstning Öresundskraft

Fortsätter leda

Maria Winberg Nordström, som är kommunalråd för Liberalerna, fortsätter leda sitt partis politiska verksamhet, som hon gjort sedan 2002.

– Men självklart ska jag nu analysera den kritik som riktas mot mig och prata med medlemmarna, säger hon.

Kommer du att kunna samarbeta med  Hans Nelson efter detta?

– Det är absolut min ambition.

Ångrar uttrycket

Kritiken handlar framför allt om Maria Winberg Nordströms agerande i frågan om att sälja Öresundskraft – inte minst ett uttalande om folkomröstningen om Öresundskraft.

På HD:s debatt inför omröstningen kom hon in på rösttaktik (se faktaruta nedan). Idag önskar hon att hon uttryckt sig annorlunda.

– Min avsikt var att konstatera faktum kring ja-röstandet och beklaga detta. Jag inser att det blev fel, säger Maria Winberg Nordström.

Så sade Maria Winberg Nordström

Så här sa Maria Winberg Nordström under HD:s debatt inför folkomröstningen om Öresundskraft:

”Rent taktiskt, som säkert många av er redan räknat ut, är den bästa ja-rösten den som stannar hemma. Så är det tyvärr. För folkomröstningen blir nej. Och alla som vill se mer pengar ur stiftelsen stannar hemma.”

Fotnot: Med ”stiftelsen” menar Maria Winberg Nordström den stiftelse som ja-sidan ville skapa för pengarna från försäljningen av Öresundskraft. Stiftelsen skulle sedan dela ut årliga bidrag till bland annat välfärden i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet