Efter varslet: ”Detta är en sorgens dag”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter beskedet att Findus lägger ner verksamheten i Bjuv är samhället närmast i chock.

Burop blandat med gråt mötte ledningen när beskedet om att 450 varslas om uppsägning och att övriga tjänster flyttas till Malmö.

Cykelställen innanför grindarna gapar tomma i dag. Efter nedläggningsbeskedet fick de anställda stanna hemma och smälta beskedet.

Findus varslar i Bjuv

– Beskedet som kom i går är en blixt från klar himmel, därav chocken. En del började gråta. En del burop hördes från vissa som blev jättearga. Det är alla sorters känslor som kommer, säger Livs klubbordförande Kent Ahlgren.

”Den mörkaste dagen”

I över ett år har Bjuvs kommun baxat igenom en kritiserad detaljplan för Findus planerade park med åtta meter höga växthus. Över en natt är alla storslagna planer bortblåsta och kommunchefen är istället på krismöte hos arbetsförmedlingen.

Hur många berörs utöver de 650 anställda? Hur många underentreprenörer, säsongsarbetare? Många frågor inför mötet med Findus ledning på måndag.

– Det är den mörkaste dagen under mina tre år som kommunchef. Det här påverkar hela samhället, säger Christer Pålsson.

– Jag kommer att framhålla deras ansvar som arbetsgivare. När de lämnar måste de göra det på ett snyggt sätt. De måste hjälpa till att skapa goda förutsättningar för andra verksamheter att komma in på området.

God arbetsmarknad i Skåne

Redan före Findus besked är 10 procent arbetslösa eller i arbetsmarknadsåtgärder i Bjuv, men allt är inte nattsvart.

– Vi har en bra arbetsmarknad i Skåne. Redan i dag har vi blivit uppringda av andra aktörer som vill vara med i rekryteringen, säger arbetsförmedlingens chef Mona Mårtensson.

Många har gått direkt från gymnasiet till jobb på Findus. Det krävs stora satsningar på vidareutbildning.

”Pengarna som räknas”

Nästan alla i Bjuv har en familjemedlem som jobbar eller har jobbat på Findus. Det började med frukt i liten skala på 40-talet. Findus hade redan då eget damfotbollslag. Och varje år korades Miss Ärta. När den unge kungen kom på besök 1975 var närmare 1700 personer anställda i snabbmatens Mecka. Det gjordes barnmat, pizzor och frysta ärtor från traktens åkrar.

Bertil Persson jobbade 45 år på Findus. Nu är han med i föreningen gamla Bjuv som har väggar fulla av minnen.

– För mig är detta en sorgens dag. Det fanns ingen bättre arbetsgivare. De gjorde så mycket för sin personal. De tog hand om våra barn, ordnade utflykter.

– Jag fick vidareutbildning av företaget. När jag slutade var jag personalansvarig för tre arbetslag, säger Bertil Persson.

De sista 15 åren har Findus bollats mellan olika riskkapitalbolag. När Nomad Foods köpte företaget förra sommaren trodde alla på orden om satsningar. Men istället blev det dödsstöten.

– Man har inte samma känsla för att driva ett företag i dag, utan det är pengarna som räknas, säger Bertil Persson.

– Vi ska inte lägga oss ner och dö. Nu går vi in i förhandlingar. Var det slutar får vi se, säger klubbordförande Kent Ahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet