Eleven hotade att döda eller skada personer på Västervångskolan i Landskrona och döms nu till ungdomsvård för två fall av olaga hot. Foto: Klara Åkesson/SVT

Elev döms till ungdomsvård efter hot mot Västervångskolan

Publicerad

En elev ringde två dagar i rad till SOS alarm och hotade att döda eller skada elever och personal på Västervångskolan i Landskrona. Nu döms eleven till ungdomsvård för två fall av olaga hot.

Det var i slutet av augusti i år som det första samtalet ringdes. Inringaren uttryckte då att denne skulle döda någon på Västervångskolan och la sedan på luren.

Polisen åkte till skolan och pratade med en misstänkt elev, som mötte poliserna med skratt och orden ”jag ska ringa igen”.

Dagen därpå ringdes ytterligare ett samtal till SOS alarm där personen sa att denne hade kniv och skulle skada någon.

I november åtalades en elev vid Lunds tingsrätt för att ha uttalat hoten. Nu döms personen till ungdomsvård för två fall av olaga hot.

Eleven har erkänt gärningarna.

Kopplas till tidigare hot på skolan

Samma elev kopplas till liknande hot som inträffade slutet av förra året. Då fick skolan utrymmas vid vid två tillfällen efter att ha mottagit hot. Även väktare togs då in.

Eftersom eleven då inte var straffmyndig ledde detta aldrig till åtal men nu har personen fyllt 15 år.

Trots sin låga ålder har eleven tidigare dömts för bland annat mordbrand, misshandel och brott mot knivlagen.

Såhär rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om hoten som inträffade förra året:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag känner frustration, säger Erik Åström, utbildningsförvaltningens verksamhetschef efter måndagens hot som stängde Västervångskolan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.