Elsparkcyklar kan komma att begränsas i den danska huvudstaden. Foto: TT

Köpenhamns kommun vill begränsa antalet elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Den tragiska dödsolyckan i Helsingborg ledde till att uthyrningstiderna begränsades till dagtid.

I Köpenhamn beslutas nästa vecka om att begränsa antalet elsparkcyklar i vissa områden, något som även sker i andra större städer som Barcelona och Los Angeles.

Elsparkcyklarnas intåg har blivit en nagel i ögat på den cykelkultur som köpenhamnarna annars är så måna om. Den 20 juni väntas fullmäktige i Köpenhamn besluta om en rad nya regler för att begränsa elsparkcyklarna, skriver dr.dk.

Om förslaget röstas igenom kan det innebära att centrala Köpenhamn får en gräns på 200 elsparkcyklar och i de kringliggande stadsdelar begränsas antalet till 3000.

Ett annat förslag är att införa särskilda parkeringszoner för elsparkcyklar, så att de inte kan lämnas vind för våg var som helst.

Med hjälp av en teknologi som kallas ”geofencing” kan uthyrarna ställa in zoner där sparkcyklarna inte kan parkeras utan att taxametern fortsätter ticka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.