Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elsparkcyklar kan bli en del av gatubilden i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

De omstridda elsparkcyklarna kan vara på väg till Helsingborg. Kommunen har uppvaktats av tre företag som hyr ut elsparkcyklar. Men kommunpolitikerna överväger att ställa parkeringskrav.

Parkeringsproblemen med elsparkcyklar har varit uppmärksammade i både Malmö och Lund.

Tre aktörer har nu kontaktat stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg i avsikt att lansera de eldrivna sparkcyklarna även i Helsingborg, vilket Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera om.

– Det är för tidigt att säga någonting, men jag har noterat problemen i Malmö och Lund, säger Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Etablera uthyrning

Han uppger att stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg tittar på förutsättningarna för att etablera uthyrning av elsparkcyklar i Helsingborg.

– Förvaltningen tittar på barnsjukdomarna med parkeringar i Malmö och Lund, säger Christian Orsing (M).

Gustaf Wiklund (MP), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, gillar tanken på uthyrning av elsparkcyklar som han menar kan ses som en form av delningsekonomi.

Gustaf Wiklund (MP), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, Foto: William Styrlander

– Jag skulle gärna se att man testar i Helsingborg och utvärderar om det uppfyller ett behov och en funktion för dem som rör sig inom stan, säger Gustaf Wiklund (MP).

Han pekar på att Stockholms stad nu inför förhållningsregler för hur man får parkera elsparcyklarna och tycker att det är en bra idé.

– Vi får se hur det här utvecklas över tid. Elsparkcyklar kan vara något som kommer att finns i stadsbilden länge eller en fluga som går över. Ingen vet i dagsläget, säger Gustaf Wiklund.

Det finns ännu inget förslag som politikerna i stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg kan ta ställning till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Helsingborg

Mer i ämnet