I framtiden blir det inte möjligt att lämna sitt hyrfordon på alla platser. Foto: TT arkivbild

Slutparkerat för elsparkcyklar i Gamla stan

Publicerad

Elsparkcyklarna blir en allt vanligare syn i Stockholms innerstad, och medan många älskar att åka på dem klagar andra på att de ligger i vägen på trottoarerna. Därför har nu Stockholms stad beslutat om regler – parkeringsförbud och en maxhastighet på 6 kilometer i timmen på vissa platser.

Efter klagomål på att elsparkcyklar bland annat hindrar framkomligheten på trottoarer och torg har Stockholms stad tillsammans med uthyrningsbolagen kommit överens om vissa regler.

– Vi har sett att det finns problem med elscootrarna, inte minst i hur de har stått parkerade och hur snabbt de har körts på trängre utrymmen. Utmaningar som vi genom den här överenskommelsen förhoppningsvis hittat gemensamma lösningar kring, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i ett pressmeddelande.

Hot spots

För att minimera risken att gångtrafikanter ska snubbla över elsparkcyklar kommer det inte längre vara möjligt att lämna hyrfordonet och avsluta betalningen på vissa platser som Gamla Stan, Medborgarplatsen och Odenplan.

Bolagen ska också inom 120 minuter flytta elsparkcyklar som hindrar eller parkerats trafikfarligt till en lämplig uppställningsplats. 

– Det är viktigt inte minst med tanke på framkomligheten för personer med funktionsnedsättning, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Samtidigt kommer staden att avsätta mark för så kallade hotspots där stockholmarna kan låna eller lämna tillbaka fordonen.

6 kilometer i timmen

Bolagen ska också begränsa elsparkcyklarnas maxhastighet på några platser till 6 kilometer i timmen, det gäller bland annat Drottninggatan och delar av Gamla stan. Bolagen har också en skyldighet att informera om att det är den högsta hastigheten på trottoarer, gångbanor och trottoarer. Staden poängterar även att elsparkcyklarna i första hand ska köras på cykelbanor.

De nya reglerna har stämts av med de etablerade bolagen. Beslut kommer att fattas den 25 april i Trafiknämnden. 

Enligt lagen får små elfordon utan trampor och med en maxhastighet på 20 kilometer i timmen, framföras på trottoarer om de inte överskrider en hastighet på 6 kilometer i timmen.

Elsparkcyklar – Parkeringsförbud och hastighetsbegränsningar

Visa

Följande platser kommer det ej vara möjligt att parkera en elsparkcykel på:

1.Gamla Stan med undantag av Munkbroleden och Skeppsbron.

2.Odenplan

3.Stadshuset gård och park

4.Helgeandsholmen med undantag av längs Norrbro

5.Sergels Torgs nedre plan

6.Parkområdet i Rålambshovsparken

7.Drakenbergsparken

8.Medborgarplatsen

Följande platser kommer fordonens maxhastighet genom GPS-teknik, så kallad geofencing, begränsas till max 6 km/h:

1.Drottninggatans gågata i hela sin sträckning

2.Biblioteksgatans hela sträckning

3.Götgatans sträckning mellan Sankt Paulsgatan och Högbergsgatan

4.Hela Gamla Stan med undantag för gator och cykelbanor på Munkbroleden och Skeppsbron.

Utöver denna begräsning av maxhastigheten åtar sig bolagen att löpande informera sina kunder om att det ej är lagligt att framföra fordonen snabbare än 6 km/h på någon gångbana, trottoar eller gågata.

Källa/ Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elsparkcyklar i Stockholm

Mer i ämnet