Statsvetaren Anders Sannerstedt menar att en sådan här jordskredsseger är mycket ovanlig. Foto: SVT/TT

Statsvetaren om folkomröstningen kring Öresundskraft: ”Ett extremt valresultat”

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Helsingborg felbedömde hur stark opinionen var mot en försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft. Det menar statsvetaren Anders Sannerstedt.

Det blev storseger för nej-sidan i folkomröstningen i Helsingborg. 96 procent av de som röstade vill förhindra en privatisering av energibolaget Öresundskraft.

Enligt statsvetaren Anders Sannerstedt ​är en sådan jordskredsseger ytterst ovanlig.

– Om det har hänt så är det mycket, mycket länge sedan, det är extremt. I framtiden kommer man att prata om Helsingborg som att ”där har man rekordet”.

Tydlig signal från väljarna

96 procent nejröster och ett valdeltagande på 50 procent visar enligt Sannerstedt på en tydlig signal från väljarna. Han förstår att man respekterar ”denna folkvilja”.

– Jag kan förstå det eftersom folkmajoriteten är emot en försäljning. Formellt hade man kunnat göra det ändå men det hade kommit med ett politiskt pris.

”Felbedömt opinionen”

Att klyftan mellan kommunfullmäktiges majoritet och allmänheten blivit så stor menar han är överraskande men att det kan bero på att ja-sidan ”inte bedrivit en särskilt aktiv folkomröstningskampanj”.

– Men det är ändå anmärkningsvärt att politikerna så totalt felbedömt opinionen i Helsingborg.

Under en debatt ordnad av Helsingborgs Dagblad sa ett kommunalråd att ”den bästa jarösten är den som stannar hemma”.

– Det hör inte till vanligheterna heller. Man kan säga att det enda som är vanligt med den här folkomröstningen är valdeltagandet, 50 procent, det är inget konstigt med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet