Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Rydberg och hennes barn startar sommarteater på Sundspärlan i Helsingborg – hör Eva Rydberg berätta om vändningen i klippet ovan. Foto: SVT/Erik Ragnar Danielsson

Eva Rydberg fortsätter på scen – men inte på Fredriksdalsteatern

Uppdaterad
Publicerad

Eva Rydberg kommer att fortsätta med sommarteater – men på en annan utescen. Hon kommer därmed att konkurrera med Fredriksdalsteatern som hon drivit i nästan 30 år.

Tidigare i år berättade Eva Rydberg att det är hennes sista sommar på scen. Men på tisdagen meddelades det att hon kommer att fortsätta med sommarteater – men på Sundspärlan i Helsingborg.

– Jag har varit tvungen att ljuga och det tycker jag inte om, säger Eva Rydberg under en presskonferens på tisdagen.

Här ska hon tillsammans med sin familj och produktionsledaren Mikael Lindell Bolin fortsätta med sommarteater.

I klippet ovan kan du höra varför Eva Rydberg kände sig tvungen att ljuga.

Fick inte fortsätta på Fredriksdal

Familjen Rydberg ville ta över Fredriksdalsteatern men i juni stod det klart att det blev produktionsbolaget Anagram Live som tar över istället.

– Det är dels en ekonomi i det och de hade en långt mer utvecklad idé för hur verksamheten ska utvecklas, säger Mats Hallberg, kulturdirektör.

Svärsonen Robert Rydberg berättar att Sundspärlan hört av sig redan förra året, men att familjen Rydberg då tackat nej.

– Då var vi redan mitt i ansökningsprocessen om att ta över Fredriksdal. Sen när det inte blev så hörde de av sig igen och vi åkte och tittade på scenen. Det är ett perfekt ställe att fortsätta vår verksamhet som vi haft på Fredriksdal, säger han.

”Konkurrens är aldrig fel”

Kulturdirektören Mats Hallberg ser positivt på att Eva Rydberg fortsätter med sommarteater.

– Det är bara att glädjas och gratulera Helsingborgarna. Jätteroligt att utbudet blir större och konkurrens är aldrig fel, säger han.

Även företaget som driver det kommunägda bolaget Sundspärlan tycker att det finns plats för mer än en friluftsteater i Helsingborg.

– Jag tycker att Helsingborg är en kulturstad där det bör finnas fler aktörer och föreställningar. Jag tror på samverkan och samarbete, säger Aida Winnerström som är vd på Sundspärlan.

Detta är Eva Rydberg

Eva Rydberg föddes 1943 i Malmö. Hon började i balettskola redan som barn och blev sedan elev på Malmö stadsteater, där hon fick sin första dansroll som 14-åring.

Karriären spänner över mer än 60 år av revyer, cirkus, dans, krogshower, musikaler, film och teater. Hon har också medverkat i julkalendrar, legat på Svensktoppen och deltagit i Melodifestivalen.

1993 började Eva Rydberg spela på Fredriksdalsteatern i Helsingborg mot Nils Poppe och året därpå tog hon över efter honom som teaterchef, ett uppdrag som hon har till och med denna sommar.

Hon blir sedan teaterchef på Sundspärlans friluftsteater i Helsingborg, där det blir premiär den 28 juni 2024.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.