Arbetsbelastningen på IVA är extremt tuff just nu. Känslan av otillräcklighet är det jobbigaste, enligt sjuksköterskan Lisa Hassel. Foto: Cecilia Hedlund

Rekordmånga patienter på Iva: ”Vi känner oss otillräckliga”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga vårdas just nu på intensivvårdsavdelningar i Skåne. Inför helgen står personalen på Iva i Helsingborg beredd att ta emot fler svårt sjuka patienter – trots att läget redan är mycket ansträngt.

– Jag har uppgivna och ledsna kollegor just nu, säger Iva-sjuksköterskan Lisa Hassel i Helsingborg.

I dagsläget finns sju intensivvårdsplatser på Helsingborgs lasarett avsedda för covidpatienter. Samtliga är nyttjade. En del svårt sjuka i behov av intensivvård har därför fått flyttas till Halmstad, Malmö och Lund.

Ansträngt läge

– Känslan av otillräcklighet och ovissheten är det jobbigaste. Vi frågar oss om vi är mitt uppe i stormen eller om vi står precis utanför den, säger Lisa Hassel, som vårdar covidpatienter på intensiven.

Coronavirus i Skåne

– Vi ser att det fylls upp på andra vårdavdelningar på sjukhuset och är beredda på att öppna ytterligare två platser till helgen. Men kommer det att räcka? Det är en stor spänning i arbetsgruppen.

Yngre patienter i andra vågen

Bland de som får intensivvård är de flesta födda på 1950- och 60-talen. En patient var född på 1990-talet.

– Vi ser att patienterna är yngre i den här andra vågen.

Intensivvårdsavdelningen står beredd att utöka platserna från sju till nio under helgen. Det innebär i så fall en kraftigt utökad vårdtyngd för de som jobbar där.

För att avlasta den ordinarie personalen har fyra vårdanställda från Ängelholms sjukhus tillfälligt flyttats till intensiven i Helsingborg.

– Alla händer är välkomna just nu, säger Lisa Hassel.

Högt tryck på Iva i hela Skåne

Totalt vårdas nu 40 patienter på intensivvårdsavdelningar i Skåne, varav 15 i Lund och 9 i Malmö. Det är den högsta siffran sedan pandemin startade.

Samtidigt vårdas 381 covidpatienter på vanliga vårdavdelningar på skånska sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet