Hör sjukhuschef Harald Roos om vad som ska till för att Helsingborgs lasarett ska ta klivet upp till katastrofläge. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Risk för katastrofläge på lasarettet om covidpatienterna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har antalet patienter med covid-19 ökat kraftigt på Helsingborgs lasarett. Under samma tid har vården gått upp i näst högsta beredskapsläge. Nu hotar det sista – katastrofläge.

Den 11 november gick Helsingborgs lasarett upp i stabsläge. En månad senare växlades beredskapen upp till förstärkningsläge. 

Nästa och sista steget på beredskapstrappan är katastrofläge. Det innebär att resurserna inte räcker till och att lasarettet inte kan garantera att man upprätthåller hög kvalitet i vården.

Coronavirus i Skåne

– Om inte antalet patienter som vårdas för covid-19 minskar, kan vi hamna där. Jag är orolig för det, säger Håkan Kerrén, chef för akutmottagningen i Helsingborg.

Ansträngt läge

Nu arbetar Region Skånes alla sjukhus tillsammans för att undvika katastrofläge. På Helsingborgs lasarett försökte man under fredagen att skapa 15 nya vårdplatser för covidpatienter. På sjukhuset vårdas nära 80 patienter för covid-19, varav sju på intensiven.

– Vi arbetar hela tiden med att öppna fler covid-vårdplatser. Svårigheten är att bemanna dem, därför får vi mobilisera personal som normalt arbetar med andra saker till covid-vården. En svår omställning naturligtvis, säger Harald Roos.

Ungefär 100 covidpatienter ska sjukhuset klara, bedömer Harald Roos. Men stiger antalet mer än så kan sjukvården behöva ta klivet upp till katastrofläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet