Zeinab Sajadi bodde åtta månader av sitt liv på Råå camping och skapade ett nytt liv där, i väntan på besked från Migrationsverket. Foto: SVT

Flyktingfamilj fotades under två år – här ser de bilderna för första gången

Publicerad

Under flyktingvågen bestämde sig Helsingborg museer att följa de flyktingar som placerades på flyktingförläggningar i Nordvästra Skåne. Vi följde med en av familjerna som dokumenterades och som besökte utställningen för första gången – en utställning som väckte minnen till liv.

– Där är min kompis!, säger 10-åriga Zeinab Sajadi när hon får syn på ett fotografi av två andra flickor.

Bilden hänger på en blå vägg inne på Dunkers kulturhus. Bilden tillhör utställningen På flykt, som visar fotografen Anna Banks bilder av flera flyktingfamiljers vardag under två års tid.

Zeinab Sajadi bodde tillsammans med sin familj på Råå camping under 2016. På samma camping fanns flera andra barn som blev vänner, som delade livet i väntan på besked från Migrationsverket.

Ville dokumentera flyktingvågen

Det var i samband med flyktingvågen 2015, när över 160 000 människor sökte asyl i Sverige, som idéen om att följa olika familjer tog form.

– Vi ville dokumentera detta på något sätt, säger Anna Bank, fotograf på Helsingborg museer.

Zeinab och hennes mamma, pappa och bror, var en av familjerna som följdes av Anna Bank. De bor idag i en egen lägenhet i Landskrona. Men det tog nästan 2,5 år innan familjen fick veta att de får stanna i Sverige.

– Det var mycket stress, säger pappa Habib Sajadi.

Familjen ser bilderna för första gången

De flyttade runt flera gånger, men tack vare ideella krafter inom kyrkan fick de en något så när vardag med praktik och språkträning. På väggen ser man deras väntan skildras i bilder. Det är en tid som föräldrarna Habib Sajadi och Shaikiba Ahmadi helst vill lägga bakom sig. Nu vill de fokusera på framtiden, framförallt framtiden för deras två barn.

När SVT var på plats fick familjen se utställningen för första gången. Se deras reaktion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.