Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det går fort på den tungt trafikerade vägen till skolskjutsen. Och lämnar tillräckligt med plats det gör få. ”Det kändes inte riktigt som att jag blev respekterad”, säger Inez Palm. Nu slår domstolen fast att hon har rätt till en hållplats närmare sitt hem under årets mörka månader. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Farlig skolväg oroar tioåriga Inez – ny dom ger familjen rätt mot Båstads kommun

Uppdaterad
Publicerad

Efter att uppsamlingsplatsen för skolskjutsen flyttades från utanför familjen Palms hus i Förslöv hänvisades Inez och andra barn till en tungt trafikerad 70-väg. Föräldrarna Nathalie och Jerry Palm överklagade beslutet och nu får de rätt mot Båstads kommun.

I augusti fick familjen Palm avslag på ansökan om skolskjuts från hållplatsen utanför huset, där barnen hämtats tidigare år. Sedan dess har barnen och deras grannar tvingats ut på en tungt trafikerade väg, utan vare sig vägren eller belysning.

Nyligen kom beskedet från förvaltningsrätten: Familjen Palms överklagan gick igenom. Numera har tioåriga Inez rätt till en hållplats närmre hemmet, åtminstone under det mörka vinterhalvåret.

Behöver inte vara rädd längre

– Ibland kändes det som att de skulle köra på mig. Nu behöver jag inte vara rädd längre när jag släpps av bussen, säger Inez Palm.

– Det är tung trafik och flera stora industrier vars trafik löper här utanför, så det är klart att det är en oro man känner som förälder, säger Inez pappa Jerry Palm.

Vem bär ansvaret?

Oenigheten mellan familjen och kommunen grundar sig i vem som bär ansvaret för att barnen säkert ska kunna ta sig till skolan.

– Vi förhåller oss till rättspraxis för att planera skolskjutsen så bra som möjligt för den totala elevgruppen i kommunen. Vi har olika syn på hållplatsens placering och hur stort tillsynsansvar vårdnadshavaren har, säger Nina Linné, skoljurist på Båstads kommun.

Tidigare domar har nämligen fastslagit att det är vårdnadshavares ansvar att yngre elever i närområdet kommer säkert till uppsamlingsplatsen. I bedömningen ska trafikfarlighet, elevens ålder och mognad i trafiken beaktas.

Inte trafiksäkert

Under den mörka årstiden är sträckan inte trafiksäker för ett barn som är tio år gammalt, fastslår förvaltningsrätten. Och för barn i Inez Palms ålder anses vårdnadshavarnas ansvar begränsat.

Därmed kommer samtliga barn i området att hämtas från den önskade hållplatsen fram till slutet av mars. Sen väntas hållplatsen flyttas till den omtvistade nya adressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.