Friades för att ha kastat katt – åklagaren överklagar

Publicerad

En video där tre pojkar plockar upp och slänger iväg en katt fick stor spridning på nätet. Pojkarna åtalades, men bara en av dem fälldes i tingsrätten. Nu överklagar åklagaren till hovrätten.

De tre pojkarna mötte en katt när de var ute och gick på en cykelväg i Höganäs i januari i år. En av dem uppmanade den yngsta av dem, en 16-åring, att plocka upp katten, vilket han gjorde. Den tredje pojken filmade händelsen.

16-åringen ska sedan ha frågat vad han ska göra med katten, varpå de båda äldre pojkarna ska ha uppmanat honom att kasta katten. Den ena ska ha svarat ”flying maybe” och den andre ska ha frågat om katter har vingar. Filmen ska sedan ha lagts upp på sociala medier, där den fått spridning.

Höganäs

16-åringen hävdade att han inte haft för uppsåt att orsaka katten lidande.

En dömdes – två friades

Kattägaren ska ha känt igen sin katt när han sett den i media. Han säger att katten ska ha haft ont i ryggen efter händelsen.

16-åringen dömdes till böter för djurplågeri. Hans kamrater, 17 och 18 år gamla, frikändes.

Tingsrätten bedömde att 16-åringens oaktsamhet ska ha orsakat katten lidande. Men att de andra pojkarnas agerande inte varit tillräckligt aktivt för att de ska ses som medgärningsmän.

Åklagaren överklagar nu till hovrätten och yrkar på att även de frikända pojkarna ska dömas för djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höganäs

Mer i ämnet