Foto: Björn Lindgren/TT

Findus ägare lovar hjälpa till med nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Findus vd i Sverige, Henrik Hjalmarsson, samt Findus ägare och internationella vd Stéfan Descheemaeker, träffade på tisdagen näringsminster Mikael Damberg (S) i Stockholm.

Findus vd, som fick stå till svars för ägarnas beslut, sa på tisdagen, precis som han gjorde när beskedet om fabriksnedläggningen kom, att orsaken är den tuffa konkurrensen och prispressen inom livsmedelsindustrin.

– Det har varit en utmaning för oss att tävla med duktiga konkurrenter, och att hålla de låga priser våra kunder förväntar sig, sa han.

– Jag fick ett svar, men jag är inte säker på att jag förstår det. Jag tycker att det är svårt att förstå varför man köper i november och lägger ned i april. Men de redogjorde för den ekonomiska logiken bakom beslutet, och de stod fast vid beslutet, sa näringsministern efter mötet.

Gick med förlust 2014-2015

SVT Nyheter Skåne försökte också få en intervju med Stefan Descheemaeker, men han ville inte ställa upp på det.

Förra räkenskapsåret, från oktober 2014 till september 2015, redovisade Findus en förlust på närmare 26 miljoner. De två föregående åren har företaget redovisat vinst.

Nu är 450 personer i Bjuv varslade om uppsägning. Förhandlingar har inletts med de fackliga företrädarna och ledningen kom på tisdagen med beskedet att de ska se vilka ersättningsjobb som kan skapas i det som kallas för Food Valley i Bjuv.

Hoppet står till Food Valley

– Vi kommer att tillsätta en resurs på heltid som vi finansierar åtminstone de närmaste två åren. Uppdraget blir att driva innovationsiniativet ”Food Valley of Bjuv” vidare, för att ta tillvara kompetens och infrastruktur som finns i Bjuv och utveckla ny verksamhet, säger Henrik Hjalmarsson.

– Mitt intresse som näringsminister är att se hur man kan utveckla livsmedelsindustrin i Sverige och där är Bjuv idag ett viktigt nav. Findus har varit en viktig spelare, och därför hoppas jag nu att Findus tar ansvar för den här situationen och bygger på investeringar som handlar om att utveckla livsmedelsindustrin, säger Mikael Damberg.    

Viktigt möte på fredag 

Det är 450 anställda i Bjuv som har varslats om uppsägning. De fackliga organisationerna har utsett en löntagarkonsult i de kommande förhandlingarna med förtagsledningen.

– Vi ska ha ett möte med Findus representanter på Setterwalls advokatbyrå på fredag, säger Kent Ahlgren, klubbordförande för 300 livsmedelsarbetare på Findus i Bjuv.

De övriga fackförebunden som finns representerade på Findus är Unionen, Ledarna och Civilingengörsförbundet, CF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.