Foto: Linda Ekström

Findusanställda: ”Allt känns ovisst”

Uppdaterad
Publicerad

För de 450 anställda på Findus som varslats är framtiden oviss. SVT Nyheter har träffat några av dem.

– Jag tror många mår rätt så dåligt faktiskt. Oroliga för vad som ska hända. Alla blir ju arbetslösa samtidigt.

Vi träffas hemma hos Carola Olsson i Bjuv. Hon jobbar i kryddhanteringen på Findus. Hon och hennes båda systrar har tillbringat större delen av sina yrkesliv på företaget. Det var också deras mammas arbetsplats.

Findus varslar i Bjuv

– Jag sa ”jag ska aldrig jobba på Findus”. Men jag var rätt så skoltrött så jag tog en lätt linje på gymnasiet och sedan blev det sommarjobb på Findus. Sen blev jag fast, och nu sitter jag här 30 år senare, säger Camilla Mårtensson, Carolas syster, som jobbar i Findus klädförråd.

– Det fannsi inte på kartan att det skulle lägga ner. Det har alltid varit en trygg arbetsplats, berättar Tomas Jeppsson som jobbar på godsmottagningen.

Trodde nya ägarna ville satsa

När Nomad Foods tog över i höstas kändes det som att de nya ägarna ville satsa, berättar de anställda vi träffar.

Nu funderar de istället på vad nästa steg i livet ska bli. De fackliga förhandlingarna pågår och exakt när de ska sluta vet de inte.

– Jag tänkte att jag skulle vara kvar på Findus till pensionen. Jag har fem år kvar, säger maskinoperatören Christel Jansson.

–Visst har man lagt ut lite krokar. Hade det varit för tio år sedan hade jag skolat om mig. Nu känns det lite sent, säger Tomas Jeppsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet