Findusanställda matchas mot nya arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt fyra månader ska Findus i Bjuv läggas ner. Arbetsförmedlingens handläggare finns nu dagligen ute på fabriken.

– Jag har bara varit på arbetsförmedlingen en gång och det var för 30 år sedan. Då blev jag utskickad på Findus och så fick jag jobb och har varit här sedan dess, berättar Camilla Mårtensson.

Hon och systern Carola Olsson har båda varit på Findus större delen av sina yrkesliv. Carola jobbar i kryddhanteringen och Camilla i klädförrådet.

Findus varslar i Bjuv

Nu börjar jobbsökandet

Sist vi träffade dem var i juni. Då var tankarna på livet efter Findus ganska avlägsna. Idag ska de träffa arbetsförmedlingen.

– Man vill ju ha ett jobb som man trivs med framförallt. Inte bara ta ett jobb för att man måste ha ett jobb. Man har ju ändå många år kvar att jobba, säger Camilla Mårtensson.

– Jag har kollat lite utbildningar. Jag skulle jättegärna jobba inom säljbranschen, kanske med möbler och inredning, säger Carola Olsson.

Nu efter semestrarna så har arbetsförmedlingen minst två handläggare på plats på Findus varje dag för att hjälpa de drygt 400 uppsagda Findusanställda. För många, som för Camilla och Carola, så var det länge sen de skrev ett CV eller författade ett personligt brev.

– Vi berättar hur arbetsmarknaden ser ut, vad arbetsförmedlingen kan hjälpa till med. Det är viktigt att att registrera sig som arbetssökande så fort som möljligt så att man kan vara med i matchningen som vi gör mot de företag som söker personal, säger en av handläggarna på plats Roger Persson.

Kompetensen eftertraktad

Enligt arbetsförmedlingen så är Finduspersonalens kompetenser eftertraktade. Redan nu har några av de anställda fått intervjuer med nya arbetsgivare via arbetsförmedlingens matchning. Om några månader drar rekryteringsträffar igång då företag som söker anställda kommer till Findus.

Vilka företag visar intresse?

– Det är både inom livsmedelsbranschen, men även annan typ av produktukonspersonal som efterfrågas. Det är inom vården. Det är väldigt blandat så även om man funderar på att göra något helt annat så finns det möjligheter till det också, säger Hanna Åstrand sektionschef på arbetsförmedlingen i Bjuv.

Och systrarna Carola Olsson och Camilla Mårtensson hoppas att den positiva bilden visar sig stämma även för dem.

– Det känns inte som att man kan så mycket. Egentligen. Men man får tro mer på sig själv och lyssna på det de säger och hoppas på att man är attraktiv för arbetsmarknaden, säger Camilla Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet