Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens justitieutskott. Foto: SVT/TT

Husarrest och fotboja – så vill politikerna åtgärda ungdomsbrottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Polis, åklagare och socialnämnden i Helsingborg vill se nya möjligheter för att komma åt ungdomsbrottslighet. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill lagstifta om nya ungdomsstraff, som husarrest och fotboja. Men Moderaterna vill se fler åtgärder.

Magnus Larsson har varit ungdomsåklagare i Helsingborg i flera år. Han anseratt de metoder som idag används mot ungdomsbrottslingar ofta är verkningslösa.

– Vi är lite i en gråzon där man får ta till den påföljd som är minst olämplig.

Unga kriminella

Han efterlyser fler och bättre metoder för att få bukt med, vad han ser, den allt grövre ungdomsbrottsligheten.

Hoppas på nya ungdomsstraff

Till hösten hoppas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kunna presentera ett nytt lagförslag som innehåller just fler ungdomsstraff.

– Vi har förslag på gång, bland annat det man kallar för helgavskiljning eller husarrest egentligen. Att man inte får lov att gå ut på kvällar och helger om man har begått ett brott och att det då ska övervakas med fotboja, säger han.

Varför tror du att det kommer att hjälpa?

– Därför att det är en möjlighet att hålla de här killarna, som det oftast är, borta från gängen och de kriminella kretsarna. Och det är ett väldigt påtagligt och effektivt sätt, tror jag, att uppnå det.

I nuläget ser det ut som att ansvaret för fotbojan ska ligga på Kriminalvården – eftersom det är de som har störst erfarenhet av den typen av tekniska lösningar, menar Morgan Johansson.

– Någon gång nästa år så bör vi ha ett sådant system på plats.

”Skapa ny enhet”

Men Moderaterna anser att det inte räcker.

– Vi är i grunden för detta och vi har efterfrågat den typen av åtgärder men vår huvudpoäng är att det inte kommer att räcka, säger Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens justitieutskott. 

Moderaterna vill skapa en helt ny enhet inom Kriminalvården som kan arbeta med unga människor som begår kriminalitet.

– Det är naivt att tro att socialtjänsten och några ytterligare påföljder kommer förändra detta. Vi måste inse att vi har unga personer som är grovt kriminella och som behöver helt andra typ av åtgärder som vi erbjuder i dag.

Sociala insatser efterfrågas

Men det är inte bara hårdare ungdomsstraff som efterfrågas. Ann-Christine Borggren (MP), är socialnämndens ordförande i Helsingborg och den som är ytterst ansvarig för unga som begår brott i kommunen. Hon menar att det behövs fler verktyg även för socialtjänsten:

– Jag är inte nöjd med de verktyg vi nationellt har och det handlar om hur vi kan placera unga brottslingar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga kriminella

Mer i ämnet