”Ismael”, 19: Jag ville inte bli omhändertagen, jag ville hellre ha ett fängelsestraff. Foto: SVT

Ismael begick grövre brott för att slippa socialtjänsten – ville hellre hamna i fängelse

Publicerad

Ismael fick upprepade insatser från socialtjänsten. Men inget hjälpte. I stället säger han att han mådde så dåligt av deras insatser att han gjorde allt för att slippa – och till och med begå nya brott.

Ismael – som egentligen heter någonting annat – har en lång historia i socialtjänstens papper. I dag är han 21 år gammal och säger sig vara borta från kriminaliteten. Hans historia hos socialtjänsten börjar redan som nioåring.

När vi tittar närmare i hans dokument kan vi se att han har fått över 20 olika insatser och placerats på tio olika ungdomsvårdhem under sin uppväxt.

Lär sig om kriminalitet på ungdomshem

Men inget hjälper. I stället bekräftar han den bild som ges av att placering på låsta ungdomshem snarare leder till ett mer utvecklat kriminellt beteende.

– Jag gick in med 19-åringar som hade begått grova brott och hör dem snacka om sånt och tänkte att det var skitspännande. Så när jag går ut så börjar jag sälja narkotika och börjar begå rån. Vad jag har sett av de här hemmen är att kriminaliteten inom dig växer.

Han säger också att han blev institutionsskadad.

– Du vänjer dig vid det livet. När jag kom hem på permission så sa jag till mamma att hon skulle leka med nycklarna. Jag älskade att lyssna på det ljudet för personalen höll alltid på med sina nycklar. Det klirrade hela tiden.

Ville hellre ha ett fängelsestraff

Samtidigt hatade han placeringarna. Han känner sig berövad på sin ungdom och han saknar sin familj.

– Jag förnekar inte att jag skulle bli omhändertagen, absolut inte. Men inte under så lång tid.

I stället började han begå grövre och grövre brott för att komma ifrån socialtjänsten.

– Jag ville inte bli omhändertagen, jag ville hellre ha ett fängelsestraff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.