Katten Aslans svans blev flådd. Här är svansens päls. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera fall av djurplågeri i Örkelljunga på kort tid

Publicerad

Tre olika djur ska enligt uppgift ha utsatts för djurplågeri i Örkelljunga inom loppet av två veckor. Hittills i år har det sammanlagt inkommit lika många anmälningar om djurplågeri i kommunen som under samma period de fem föregående åren.

I måndags ska en häst ha blivit utsatt för någon typ av våld i Skånes Fagerhult. Sår blödde, skinn satt löst och päls saknades på huvudet, enligt anmälan till polisen.

Förra helgen påträffades en död kanin på Sonnarpsvägen i Örkelljunga med huvud och tassar avhuggna, enligt polisanmälan. I samma område, ett par veckor tidigare, ska en katt ha blivit skinnflådd om svansen.

– Katten kom in på natten. Då var han skalad från ryggfästet. Jag gick ut och kollade. Då låg skinnet från svansen ute på tomten, säger My Velin.

Hon är katten Aslans ägare och boende i Örkelljunga. Båda veterinärerna som undersökte Aslan menade att såret var en snittyta, enligt My Velin.

– Den första veterinären sa att jag fick åka till djursjukhuset, och veterinären jag mötte där sa också att det var ett snitt, säger My Velin.

Aslans svans amputerades sedan hos veterinären.

Hittade inom litet område

Kaninen och katten i Örkelljunga påträffades inom ett litet område på orten.

– Det är fruktansvärt obehagligt, säger My Velin.

Polisen har valt att inte inleda en förundersökning i något av de tre fallen.

– Det finns inte någon framgångsfaktor. Men kommer det in nya uppgifter så finns det kanske möjlighet att ändra det, säger Åsa Emanuelsson på polisens presstjänst.

Ovanligt många anmälningar

Åren 2013 till och med 2017 inkom 19 anmälningar till polisen om djurplågeri i Örkelljunga kommun. Men redan i år har fyra fall anmälts. Det är ovanligt mycket för perioden januari till och med maj, det motsvarar alla anmälningar samma period de fem föregående åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örkelljunga

Mer i ämnet