Var femte pryl som hamnade på soporna hade gått att sälja visar kartläggning Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Var femte föremål som slängs är fullt användbart

Publicerad

Till återvinningscentralen i Bunkeflo kommer Malmöbor för att kasta sina gamla grejer – många gånger fullt funktionsdugliga föremål förvandlas till sopor.

Nu har Avfall Sverige och Svenska Miljöinstitutet gått igenom 15 ton skånska  sopor. De kollade allt i 16 containrar, 17 000 prylar, i Malmö och Örkelljunga för att se hur mycket av soporna som hade kunnat användas vidare.

– För 18 procent av grejerna så ser vi att det finns en andrahandsmarknad och att man kunde ha fått betalt. Det är ett slöseri med jordens resurser. Jag tycker att 18 procent är ganska mycket, säger Johan Hultén på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Åsa Hagelin är rådgivare på Avfall Sverige som är kommunernas branschorganisation för avfallshantering.

– Vi behöver se till att det är lätt att göra rätt och att folk som kommer till en återvinningsstation för att kasta saker, att de kan lämna de istället så att de kan återanvändas. Sen måste de också finnas ett intresse att köpa saker som är begagnade. Där har vi den stora utmaningen, säger Åsa Hagelin.

Ny studie har gått igenom 15 ton skånska sopor. Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örkelljunga

Mer i ämnet