Fredrik och Tanya Johansson drabbades nyligen av ett bedrägeri och blev av med 45 000 kronor. Med på bilden är sonen William. Foto: SVT

Bedragare rensade familjens konto

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik och Tanya Johansson bor tillsammans med sina åtta barn i ett hus i Åsljunga i Örkelljunga kommun. Nyligen utsattes familjen för bedrägeri och blev av med 45 000 kronor.

När familjens mobilräkning inte gick igenom förstod de att att något var fel. Kontot visade att flera uttag gjorts i Australien. Totalt blev familjen av med 45 000 kronor.

– Jag blev riktigt förbannad, vem gör så mot en barnfamilj? Vi tvingades låna pengar av vänner för att kunna försörja våra barn, säger Fredrik Johansson.

Kvar på kontot fanns 1 500 kronor. Efter några dagar fick familjen tillbaka pengarna från sin bank, Swedbank. Josefine Uppling är presschef på banken och vill inte uttala sig om enskilda ärenden. Men hon menar att en förklaring till att banken inte märkte då pengarna försvann, kan vara att avvikelsen inte plockades upp av bankens system.

– Vi har ett system som ska förhindra att sådant sker. Det kan vara så att rörelsen på kontot inte var tillräckligt stor för att fastna i systemet, säger hon.

Datorbedrägerier ökar

Antalet anmälda datorbedrägerier har ökat under de senaste fem åren. Datorbedrägeri kan till exempel vara att använda någon annans kontouppgifter. År 2013 anmäldes 34 248 datorbedrägerier, förra året var siffran 100 047, enligt BRÅ.

Statistik över antal anmälda datorbedrägerier. Foto: SVT Design

Anledningen till att datorbedrägerierna ökar har att göra med en ökad internetanvändning och en utvecklad teknik, som underlättar för bedragarna.

Nedlagd utredning

Tanya och Fredrik Johansson polisanmälde bedrägeriet. Utredningen lades ned efter bara några dagar, eftersom uttagen skett utomlands. Mikael Larsson, bedrägeriutredare hos polisen i Helsingborg, menar att bedrägeribrott kan vara svåra att utreda.

Mikael Larsson är bedrägeriutredare hos polisen i Helsingborg.

– Fördelen med bedrägerier är att det oftast finns någon typ av spår, men ibland leder spåren utanför våra gränser och vi har vissa begränsningar om hur vi får jobba utanför Sverige, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Örkelljunga

Mer i ämnet