– Man blir förbannad, säger Ola Malmberg på Trafikverket om kopparstölder. Men nu ska Tullverket hjälpa till, säger enhetschef Henrik SjökvistHör mer i klippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Värdefull koppartråd stjäls från järnvägen – nu ska Tullverket hjälpa polisen

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2020 tog koppartrådsstölderna vid järnvägen i Nordvästskåne fart. Idag handlar det om flera mil koppartråd och dryga kostnader för Trafikverket. Ingen har lyckats stoppa stölderna. Men nu ska polisen och Trafikverket samarbeta med Tullverket för att lösa problemet.

Under fem månader hösten 2020 stals över en mil koppartråd från järnvägen i nordvästra Skåne. Sedan dess har antalet stölder fortsatt öka enligt Trafikverket.

Fram till idag handlar det om nära tre mil kablar som stulits på sträckan Helsingborg-Teckomatorp.

Får konsekvenser

– Det är ett jävla ofog skulle jag vilja säga, det drabbar otroligt många människor, sa Ola Malmberg, enhetschef för underhållningsdistrikt syd södra på Trafikverket, till SVT Helsingborg för ett par månader sedan.

Stölderna påverkar tågtrafiken vilket förstås går ut över resenärerna.

Att ersätta den stulna kabeln och sätta in extra bussar kostar samhället miljoner. Enbart under andra halvåret 2020 gick notan på fem miljoner.

Hittills har Trafikverket försökt med drönare och väktare – men utan resultat. Det finns redan ett samarbete med polisen, men nu ska också Tullverket vara med och försöka stoppa stölderna.

Hålla ögonen öppna

Men vad kan Tullverket göra?

– Vi kan agera i samband med tullkontroller om någon försöker lämna landet med koppar i lasten, säger Henrik Sjökvist, enhetschef på Tullverket.

Än så länge har inga sådana transporter uppmärksammats.

– Men nu ska vi öka våra anställdas medvetenhet om problemet. Vi ska hålla ögonen öppna för den här varan.

I klippet ovan kan du höra mer om stölder av koppartråd och hur de ska bekämpas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.