Killar från Ängelholm, Landskrona och Helsingborg möts upp i Helsingborg för att göra upp om trofén. Foto: Johanna O Jönsson/SVT

Fotbollsturnering för ensamkommande i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I dag spelades Seven Stars Trophy i Helsingborg. En fotbollsturnering som ordensällskapet Odd Fellow anordnar för ensamkommande ungdomar.

– Det är verkligen jätteroligt att få träffa kompisar och spela match, säger Ali Mosvi som är lagkapten för ett lag från Landskrona.

Hans lag har vunnit en match och förlorat en annan. Men humöret är på topp.

Många splittrade lag

Det enda som drar ner stämningen är det faktum att flera lag har fått ställa in sin medverkan i turneringen för att lagen har splittrats till följd av att flera ungdomar fått avslag på sin asylsökan eller fått flytta till annan ort.

– Det är tråkigt. Det är många av mina kompisar, säger Mohammed Husseini från Landskrona.

– De lever under ganska osäker tillvaro på grund av att myndigheter flyttar dem. De blir naturligtvis jätteledsna och det blir vi med, säger Jörgen Håkansson som är en av initiativtagarna från Odd Fellow.

Turneringen är en del av sällskapets satsning på integration – men handlar också om att hitta på något kul för killarna under påsklovet.

”De spelar med så mycket glädje”

– Fotboll är mitt liv, säger 14-årige Samillah Ahmadi samtidigt som han torkar bort svetten ur pannan.

Det går vilt till på planen – det är seriöst spel och matcherna går undan.

Domarna märker också av killarnas förkärlek för sporten.

– De spelar med så mycket glädje de här killarna och de är riktigt bra också, säger Andreja Tomic som är domare för dagen och fortsätter:

– Alla kanske inte kan spela i någon förening av ekonomiska skäl och att få spela med sina kompisar så här ger glädje.

-  Det här betyder jättemycket och jag hoppas det blir fler gånger, säger Mohammed Husseini medan han håller koll på motståndarlagens match.

– De är jäkligt duktiga men det är hårt spel, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.