Joakim Gillgren, inspektör på Salwéns ingenjörsbyrå gav tummen upp efter sin inspektion av åkattraktionerna på Axels tivoli. Foto: SVT

Grönt ljus för Axels tivoli – karusellerna i Helsingborg besiktigade och godkända

Publicerad

Efter att fyra barn skadats på Axels tivoli i Kivik och ett barn i Landskrona, besiktigades tivolit under fredagen. Tivolit fick godkänt, och kan närvara på Hx-festivalen som börjar i dag.

Den senaste tiden har det varit flera olyckor kring Axels tivoli. Det var i lördags som en pojke tuppade av efter att ha fått ett plastband runt halsen i en av tivolits åkattraktioner. I Kivik skadades även fyra barn i en uppblåsbar hoppborg.

Mot den bakgrunden inspekterades tivolits attraktioner under fredagsförmiddagen.

– Allt blev godkänt och alla attraktioner fungerar, säger Joakim Gillgren, inspektör på företaget Salwéns.

Orsaken till de tidigare olyckorna kan vara den mänskliga faktorn, menar han.

Axels Tivoli har nu tagit bort alla upplåsbara attraktioner.

Axels tivoli närvarar på Hx-festivalen

Tidigare hade festivalens projektledare Camilla Plate berättat att tivolit på Hx-festivalen inte kommer öppna om något känns osäkert. I och med godkännandet körs karusellerna i dag som planerat.

Men hur pass säkert är det att åka på attraktionerna?

– Jag kommer ta med mina barn och barnbarn till Hx-festivalen, och det hade jag aldrig gjort om jag tvivlat på säkerheten, säger Axel tivolis ägare Tony Andrèasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer