Det olycksdrabbade Axels tivoli fortsätter sin turné till Helsingborg i helgen. Foto: SVT

Hx-festivalen om olyckstivolit – ”Öppnar bara om det känns säkert”

Publicerad

Det olycksdrabbade Axels tivoli fortsätter sin turné till Helsingborg i helgen. På fredag morgon genomförs en extrainsatt besiktning av attraktionerna, där kommunen också medverkar.

– Säkerheten är ju prioriterad, så vi började direkt efter helgens olycka att titta på vad som hade hänt – och vidta åtgärder, säger festivalens ställföreträdande projektledare Camilla Plate.

Det var i lördags som en pojke tuppade av efter att ha fått en plastband runt halsen i en av tivolits åkattraktioner.

Det är inte den första olyckan kring Axels tivoli i år – i Kivik skadades fyra barn i en uppblåsbar hoppborg och under Tosia Bonnadan i Ronneby gick ett pariserhjul sönder.

Extrainsatt besiktning

Under fredag morgon genomförs en extrainsatt besiktning av tivolits attraktioner. Det är företaget Salwéns som kommer ner till Helsingborg.

– Vi tittar på förslitningsdetaljer, säkerhetsdetaljer, konstruktiva åkommor och rutiner för hur man kör attraktionen, säger Joakim Gillberg, besiktningsman.

– Vi tittar också på underlaget som attraktionen står på, det som skiljer ett ambulerande nöjesfält till ett fast monterat är att de kan stå på olika underlag, säger han.

Hx-festivalen deltar vid besiktningen.

– Men vi öppnar först när vi känner att allt är säkert och fungerar som det ska, säger Camilla Plate.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.