Efter fyra år utan mord i Landskrona inträffade fyra stycken under 2020. Foto: Mikael Nilsson/Jan Emanuelsson

Antalet mord i Landskrona ökade under 2020

Publicerad

Efter flera år utan utan våldsdåd med dödlig utgång vände trenden i Landskrona under 2020. Då inträffade tre bekräftade mord, och ytterligare ett fall där polisen misstänker mord.

När en man skjuts till döds på Bryggargatan i Landskrona i februari 2020 är han den första att mördas i staden sedan 2016.

Senare under 2020 inträffade ytterligare två bekräftade mord, och ett misstänkt mord.

”Ingen inbördes koppling”

Men trots att mordstatistiken steg under 2020 jämfört med de senaste åren tycker Landskronas lokalpolischef att staden har blivit lugnare.

– Våldet som begås på öppen plats har avtagit. Det har varit bränder och okynnessprängningar i staden under året, men inte något som har lett till personskada, säger Tina Anderberg.

Men vad säger du om att det har begåtts fler mord i Landskrona under 2020 än på flera år?

– Med tanke på karaktären på morden är det slumpen som avgör att de har skett under samma kalenderår, det finns ingen inbördes koppling mellan dem eller någon särskild anledning att det har hänt just nu, säger Tina Anderberg.

Hör mer om morden i Landskrona i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.