Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gittan Billing har påverkats mycket av dödsskjutningen i stadsdelen Planteringen i Helsingborg. I klippet berättar hon om hur hon försökte rädda mannens liv. Foto: Linda Ekström

Gittan vaknade av dödsskjutningen på Planteringen – försökte rädda mannens liv

Uppdaterad
Publicerad

Gittan Billing i Helsingborg vaknade mitt i natten av höga smällar. Från sitt lägenhetsfönster såg hon en skjuten man – och bestämde sig för att försöka rädda hans liv.

Vid 03-tiden natten till tisdagen väcktes Gittan Billing och hennes man i sin lägenhet på Planteringen i Helsingborg. De hade hört fyra höga smällar och tittade ut genom sina fönster. Nere på innergården såg de en man ligga livlös. Det var DN först med att rapportera.

– Jag skriker till min man: ”Jag springer ut!”. Kan jag hjälpa så gör jag det, säger Gittan Billing.

Gav inga livstecken

Hon skyndade sig ner för trapporna och tog sig utomhus fram till den blodiga mannen. En annan kvinna var redan där och försökte ge mannen hjärt- och lungräddning. Gittan Billing tog över, men insåg snabbt att det inte fanns något hon kan göra.

– Jag kommer att bära detta med mig länge. Jag har drömt om den här kroppen som ligger framför en och är helt borta, säger hon.

Kända av polisen

När polisen kort därefter anlände tog hon ett steg tillbaka för att inte vara i vägen.

Det var en man i 30-årsåldern som dödades på Planteringen. Två timmar efter skjutningen greps en man i 40-årsåldern. Både offer och misstänkt gärningsman är kända av polisen sedan tidigare.

I klippet berättar Gittan Billing om hur hon försökte rädda mannens liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.