Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborgs säkerhetschef Jonas Berg menar att skjutningarna är fruktansvärda i sig, men att de också riskerar att påverka allt trygghetsarbete i staden. Foto: Joel Sund/SVT

Två dödsskjutningar vid förskolor: ”Bakslag för tryggheten i Helsingborg”

Uppdaterad
Publicerad

Två dödsskjutningar inom loppet av några dagar skakar om Helsingborg. Båda har skett i närheten av förskolor.

Det handlar om två män som har dödats. Den ena mannen sköts ihjäl i fredags, den andra natten till tisdag. Båda dödsskjutningarna ägde rum nära förskolor.

– Det är ingen normal situation att man ska behöva gå förbi en brottsplats när man ska till skolan, säger Jonas Berg, säkerhetschef Helsingborgs stad.

Efter nattens skjutning beslutade skol- och fritidsförvaltningen att flytta dagens verksamhet från de berörda förskolorna till andra.

Skjutningarna skapar otrygghet

Helsingborg försöker nu, tillsammans med polisen och andra flera aktörer, att visa närvaro i det drabbade området. Bland annat är trygghetsvärdar på plats.

Polisen ser i nuläget inget samband mellan de två skjutningarna. Men att båda skett inom loppet av en vecka har gjort de boende i närheten av skjutningarna oroliga.

Började känna sig tryggare

Skjutningarna ägde rum bara dagar efter att en rapport från Helsingborgs stad och lokalpolisen slagit fast att helsingborgarna känner sig tryggare i staden.

Bland annat kände färre otrygghet att gå ute på kvällen och färre kände oro för överfall och inbrott, jämför med året innan.

– Det är fruktansvärt att en människa återigen mister livet genom våld med skjutvapen, men det är också ett litet bakslag för vårt trygghetsarbete i Helsingborg, säger Jonas Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.