Sälja Öresundskraft eller inte är en het fråga i Helsingborg.

Granskningen av turerna kring Öresundskraft försenas

Publicerad

Stadsrevisionen i Helsingborg ska granska processen kring arbetet med en försäljning av Öresundskraft. Men undersökningen drar ut på tiden och försenas nu minst ett par månader.

I mitten av februari kom beskedet som skulle visa sig vara en politisk bomb: Helsingborgs stad har inlett ett arbete för att eventuellt sälja Öresundskraft.

Beskedet vållade folkstorm i kommunen – häromdagen överlämnades över 14 000 namnunderskrifter på en protestlista som kräver en folkomröstning om sälja eller inte.

Frågan om en försäljning har också delat politiken i två läger. De rödgröna säger nej medan den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna stöttar den. Det pågår också en debatt om huruvida beslutet att inleda en försäljning gjorts på ett korrekt sätt.

Revisionen granskar

Då beslöt kommunens stadsrevision att göra en granskning av alla turer för att få svar på den frågan: Har det hela gått rätt till enligt lagar och förordningar – eller inte?

Tanken var att en utomstående revisorsbyrå skulle utföra granskningen och ha den klar i juni. Så blir det inte. Ingen nappade på inviten.

– Vi fick inte in någon offert när vi lade ut uppdraget, säger revisorskollegiets ordförande Aina Modig Lindell (S).

Det innebär att stadsrevisorerna får göra den själva och rucka på sin tidigare planering av granskningar.

Försenad rapport

Men den egna granskningen blir inte klar i vare sig juni eller juli. Tidigast i augusti kan den hamna på politikernas bord.

– Jag förstår om det finns en otålighet, men det är viktigt att arbetet blir ordentligt gjort, säger Aina Modig Lindell.

Det var de tre rödgröna partierna som lämnade in en fråga till stadsrevisionen om en granskning. En av dem var Socialdemokraterna.

– Egentligen får förseningen ingen praktisk betydelse. Men jag tycker att vi bör ha den innan vi ska fatta beslut om en folkomröstning, säger kommunalrådet Jan Björklund (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.