Foto: TT

Så ställer nordvästskånska skolor om till distans: ”Är väl förberedda”

Publicerad

Från och med på måndag ska Sveriges gymnasieskolor återgå till undervisning på distans, efter ett nytt beslut av regeringen. Ingen överraskning för gymnasiecheferna i Landskrona och Helsingborg. De är redo.

De nya riktlinjerna innebär att alla lektioner sker som vanligt fast digitalt. Men beskedet från regeringen kom inte som en överraskning för Erik Åström, gymnasiechef i Landskrona.

– Vi är väl förberedda och har ett grovupplägg färdigt som bygger på fjärrundervisning, säger han. Det innebär att läraren har ett digitalt klassrum där eleverna kopplar upp sig.

Hans kollega i Helsingborg, Christian Olsson, håller med.

– Fast det blev en överraskning att beskedet kom redan nu, vi trodde på start efter juluppehållet, säger han.

En del blir kvar i skolan

På måndag får elever i de båda kommunerna delta i undervisningen hemifrån.

Men eftersom undervisningen bedrevs så redan under våren så finns alla verktyg klara och är redo att användas, bedömer Erik Åström.

Senast fredag kommer ett färdigt upplägg för den fortsatta undervisningen att presenteras i Landskrona.

Även i Helsingborg räknar Christian Olsson med att erfarenheterna från vårens distansundervisning ska underlätta övergången. Men lärdomarna gör också att en elevgrupp får stanna kvar i skolan.

– Elever med stort behov av stöd får gå kvar. Vi måste också lösa problemet med praktisk undervisning.

Vill vara i skolan

Totalt ska nu tusentals gymnasieelever i Landskrona och Helsingborg studera via distans. Enligt gymnasiecheferna har reaktionerna från dem varit blandade.

– En stor majoritet vill vara på skolan, vilket jag tycker är ett gott tecken. Men också hos dem finns det en förståelse för varför detta sker, säger Erik Åström.

Även Christian Olsson har fått en del reaktioner.

– De eleverna har varit negativa till distansundervisning. De vill vara i skolan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet