Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Truppen består av 19 personer från fem föreningar. GF Ling i Helsingborg, Dansfabriken i Ängelholm, Träningscentret i Trelleborg, Kämpinge GF i Vellinge, och Sölvesborgsgymnasterna i Sölvesborg. Foto: Filippo Tomasi

De uppträder på stort gymnastikevent för första gången: ”Häftigt”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en trupp svenska gymnaster med olika funktionsnedsättningar deltagit i gymnastikeventet World Gymnaestrada i Amsterdam.

 – Det är jätteviktigt, säger Johanna Hedgårdh på Svenska Gymnastikförbundet.

Tidigare har SVT Nyheter Helsingborg berättat om truppen som gjort sig redo för att uppträda på ett av världens största gymnastikevent.

Aldrig förr har en svensk trupp med deltagare som har funktionsnedsättning representerat landet på träffen, och nu har gymnasterna från Ängelholm, Helsingborg, Trelleborg, Kämpinge och Sölvesborg haft tre framträdanden.

– Det är första gången, det är superkul. Det är ett jättestort evenemang där vanligtvis inte så många personer med funktionsnedsättningar deltar, säger Johanna Hedgårdh som jobbar med projektet Utveckling Inkludering med fokus på parasport på Svenska Gymnastikförbundet.

Skapa förebilder

Johanna Hedgårdh menar att en viktig aspekt i truppens deltagare är att bygga förebilder för andra.

– Vi jobbar mycket med förebilder. Utan förebilder kommer personer utanför vår sfär inte veta om att gymnastik är tillgänglig för den här målgruppen, så det är jätteviktigt, säger hon.

I videon hör du deltagarna berätta om hur de blev veckans höjdpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.