Yelverton Tegner och Kenny Jönsson. Foto: SVT

Hälsoprofessor varnar: Hockeytacklingar kan leda till demens

Uppdaterad
Publicerad

Flera av dagens hockeyspelare kommer i framtiden att behöva vårdas för demens med anledning av hjärnskador de fått under sin idrottstid. Det befarar Yelverton Tegner, en känd professor i hälsovetenskap som bor i Helsingborg.

Han har ägnat decennier åt att kartlägga skador som hockeyspelare drabbats av.

– Det här är en allvarlig sak, det är en epidemi som jag ser det. Vi måste ta krafttag för att minska det  här och se till spelarnas bästa och inte alltid att laget ska få tre poäng, säger han när SVT Nyheter Helsingborg träffar honom.

Hjärnskakningarna ökar dramatiskt

Yelverton Tegner är professor i hälsovetenskap med inriktning på idrottsmedicin. Han är läkare för damlandslaget i fotboll och var i fyrtio år läkare åt Luleå Hockey. Han har kartlagt över två tusen skador i hockeylaget och sett hur just just hjärnskakningarna ökar dramatiskt.

– Vi har större spelare och vi har snabbare spel. Jag upplever också att det är mindre respekt för motståndarna. Så det är många olika faktorer som bidrar till det här, säger han.

Den bilden delas av före detta elithockeyspelaren Kenny Jönsson i Ängelholm. Han inledde sin karriär i Rögle och spelade senare både för Tre kronor och för flera lag i NHL. År 2009 slutade han att spela hockey efter att under sin karriär ha drabbats av minst ett tiotal hjärnskakningar.

– Det kan vara fler. Men det viktigaste för min del är att jag mått bra efter varje hjärnskakning, säger han.

Känner du av dina hjärnskakningar på något sätt?

– Inget som jag märker av i dag. Jag tycker att jag är fullt frisk och jag har inga problem med att utföra idrott eller mitt arbete. Jag känner faktiskt ingen oro.

Men han vet andra spelare som det har gått sämre för.

– Ja, det gör jag. Jag vet vissa som knappt kan vara ute i solsken, så de har gått i över ett år utan solljus nu, säger Kenny Jönsson.

– Man kan inte i det enskilda fallet uttala sig om risker för hur det gå på sikt, men har man kvarvarande symptom så är spelaren i en riskgrupp för att utveckla demens, säger Yelverton Tegner.

Ingen anledning till överdriven oro

Forskningen visar att det inte bara är hjärnskakningar som kan leda till demenssjukdomar, utan även andra huvudskador. Kenny Jönsson tycker att det är bra att ämnet diskuteras, men ser ingen anledning till överdriven oro heller. Han tror till och med att risken för skador ökar om spelarna är för oroliga.

–Det är ju när man försöker att undvika att bli tacklad som man blir skadad, eller när man är rädd för det. Man måste våga gå in i situationen. Det är ju ingenting man kan köra runt och fundera på när man spelar ishockey. Så går det inte till, säger Kenny Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.