Hör ambulanssjukvårdare Andreas Siversson som vägrade utföra arbetsuppgifter i strid med reglerna. Foto: Cecilia Hedlund/Niklas Gedda

Han larmade om problemen inom ambulansen – kallades ”en bitter jävel”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanssjukvårdare och specialistutbildade sjuksköterskor skiftar dagligen roller i ambulansen – i strid med direktiv och föreskrifter. Det menar Andreas Siversson, som arbetat 30 år inom ambulanssjukvården i Region Skåne. Till sist valde han att lämna regionen.

Ambulanssjukvårdaren ska köra ambulansen och assistera den specialistutbildade sjuksköterskan, men får inte ensam bedöma patienter och inte vårda akut sjuka.

Ändå var det precis det som hände i fallet med Lennart Tengelin, som fick ett hjärtstopp efter att han försökt krypa till båren.

Det är ett av tre Lex Maria-anmälda fall från nordvästra Skåne där ambulanspersonal växlat roller på ett otillåtet sedan i somras.

Den kultur som Andreas Siversson larmade om för flera år sedan har inte förändrats, konstaterar han.

– Jag är tyvärr inte förvånad över det som hänt.

Larmade 2016

Andreas Siversson har arbetat som ambulanssjukvårdare inom Region Skåne i Malmö, Landskrona och Helsingborg. Men även för en privat operatör.

För fem år sedan slog han larm.

– Jag ifrågasatte att jag som icke legitimerad vårdade och gav patienter medicin helt i strid med reglerna. 

Han vände sig till regionpolitiker, till ambulansläkare, sina chefer och även med en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Till att börja med upplevde Andreas Siversson att larmet nådde fram. Han blev lyssnad på.

– Men sedan hände inget. 2017 sade jag upp mig. Jag ville inte arbeta i en verksamhet där jag var tvingad till regelbrott för att vara accepterad, säger han.

En kultur som inte förändrats

En av dem som nåddes av Andreas Siverssons många mejl var Åsa Granquist, ambulansöverläkare inom Region Skåne.

Hon ställer inte upp för en intervju, men skriver till SVT att problemet med att roller växlas i ambulanserna uppdagades när Region Skånes två ambulansdistrikt omorganiserades för tre år sedan.

– Ett arbete med att förändra denna kultur inleddes då. Höstens Lex Maria-anmälningar visar att vi inte nått hela vägen fram. Därför fick berörda enhetschefer i höstas uppdrag att ytterligare informera om och förankra vilka regler som gäller, skriver Åsa Granquist.

Så säger reglerna

I ambulansen är det endast sjuksköterskan, den medicinskt ansvariga, som har rätt att iordningställa och ge mediciner enligt Socialstyrelsens föreskrifter.

Även detta har ambulanssjukvårdare gjort, visar anmälningarna.

– Det är inte okej. Läkemedelshantering är definitivt en sjuksköterskas arbetsuppgift, och det är därför vi Lex Maria-anmäler detta, säger Roger Nihlén, verksamhetschef för ambulansen i Region Skåne.

Så säger föreskrifter och regler för ambulansen:

• Enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) så får uppgiften att iordningsställa och ge mediciner inte delegeras i ambulansen. Bara en sjuksköterska får sköta uppgiften med andra ord.

Undantaget, som ambulanssjukvårdaren får ge, är medicinsk oxygen (syrgas) och läkemedel som innehåller naloxon (motgift mot opioider).

• Region Skånes direktiv 18. Ansvarsfördelning i ambulans:

Sjuksköterskan är medicinskt ansvarig (MA) och ansvarar i den rollen för den medicinska bedömningen, triage, behandling och övervakning/ansvar av patient under hela uppdraget

Ambulanssjukvårdaren ansvarar i första hand för fordonet, körning, utrustning och säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.