På BT Kemis gamla fabriksområde ångas gifterna bort ur jorden. Kristian Olofsson, saneringstekniker, för ner kablar i hålen där marken hettas upp. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Här ångas de sista miljögifterna ur jorden efter BT-kemi

Uppdaterad
Publicerad

I drygt fyra decennier har giftskandalen efter BT Kemi legat tung över Teckomatorp. Nu inleds det allra sista steget i saneringsarbetet – de kvarvarande gifterna på det södra området ska ångas ur jorden.

På 1960-talet kom BT-Kemi till Teckomatorp med bekämpningsmedelstillverkning och löften om nya jobb på orten – men lämnade efter sig en miljöskandal.

– Det luktade illa redan när företaget kom hit. Men det kunde människor ta eftersom man fått en stor arbetsgivare på orten, berättar Helena Svensson, projektledare för BT Kemi efterbehandling.

– Men när vinden låg på in mot byn kände människor att de mådde dåligt. Det var då man började dra öronen åt sig. Men byn var delad i frågan.

Framgrävda tunnorna 1975

De första som larmade var en grupp grannar med småbarnsmamman Monica Nilsson i spetsen. Men de skulle få kämpa innan deras oro blev tagen på allvar.

– Först när tunnorna grävdes fram 1975 fick kritikerna gehör, då började myndigheterna lyssna, säger Helena Svensson.

Än i dag, 45 efter att företaget gick i konkurs, pågår saneringsarbetet efter tillverkningen. Den norra delen är iordningställd och omvandlad till ett rekreationsområde.

Nu har den allra sista delen av saneringsarbetet inletts på den södra delen, där fabriken låg en gång i tiden.

Unik teknisk lösning

För att sanera den mest förorenade delen av området används ny teknik, termisk in situ-behandling, som går ut att gifterna förångas utan att jorden grävs upp.

– Vi har borrat ner ett par hundra doppvärmare. Där kör vi ner en hög temperatur för att värma jorden till 300 grader. Gifterna blir till ånga och sen sugs ångorna upp med sugrör till en reningsanläggning som renar både luft och vatten, säger Helena Svensson.

Metoden är inte unik, men sällan brukar sanering kräva så höga temperaturer som på BT Kemi-området.

Saneringen kostar ungefär 180 miljoner kronor och bekostas av staten via Naturvårdsverket.

BT Kemi i Teckomatorp

BT Kemi flyttade sin tillverkning av växtgifter till Teckomatorp i mitten på 60-talet, innan Sverige hade någon miljöskyddslagstiftning.

Efter en tid började odlare slå larm om att växter dog, vilket ledde till att man undersökte och hittade gift i Braån nedströms från fabriken.

Så småningom samlade boende på orten in namnunderskrifter i protest mot att det luktade illa från fabriken. Trots många klagomål från ortsbefolkningen mot företaget, för att folk blev sjuka, hände inledningsvis ingenting.

1975-1977 upptäcktes att företaget grävt ner hundratals gifttunnor som rostat sönder och förorenat jorden. Efter det lades BT Kemis verksamhet på orten ner. 1979 sprängdes fabriksbyggnaden bort.

BT Kemi fick betala miljonskadestånd till en lokal odlare och gick i konkurs. Företagets direktör och en platschef ställdes inför rätta men friades av Landskrona tingsrätt. Domstolen ansåg inte att åklagaren lyckats bevisa att det som skett var ett allmänfarligt brott eller att tunnorna orsakat utsläpp som skadat någon.

De ansvariga för företaget har inte bekostat något saneringsarbete som skett på marken i Teckomatorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.