Anna Hedvall (till vänster) och Anna Rosberg erbjuder sjuksköterskelöner långt över Region Skåne. Ändå märker även de av bristen på sjuksköterskor.

Bemanningsföretag har också svårt att rekrytera sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

De drar till sig sjuksköterskor som söker frihet och högre lön. Men precis som landstingen märker bemanningsföretagen av sjuksköterskebristen.

Anna Rosberg och Anna Hedvall är båda sjuksköterskor och har även arbetat som chefer inom vården. 2013 startade de eget bemanningsföretag, Te crea care, i Helsingborg.

– Vi har båda arbetat som sjuksköterskor och bemanningssjuksköterskor. Som chefer har vi hyrt in personal från bemanningsföretag. Vi har också varit patienter. Det innebär att vi har olika perspektiv och kan sätta oss in i de olika rollerna, säger Anna Rosberg.

Söker större frihet

Deras företag hyr främst ut sjuksköterskor, men även socionomer, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Företagets största kund är Region Skåne.

– De som söker sig till oss vill göra något annat, de vill ha större frihet att själv bestämma över sin tid.

Bland de yngre sjuksköterskorna ser de en annan inställning till yrket. Lönen är viktig för dem – men inte allt.

– Vi har sjuksköterskor som läser till jurister, där sjuksköterskeutbildningen är ett medel. Vi har sjuksköterskor som vill bli poliser och de som driver egna företag. Man kommer in en stund i yrket, sedan går man ut igen, säger Anna Hedvall.

– De yngre värderar tiden på arbetet och fritiden lika högt. Här kan vi se ett paradigmskifte.

Även här märks bristen

Men trots att bemanningsföretaget kan locka med löner som ligger åtskilliga tusenlappar över Region Skåne så har de ingen anstormning av sjuksköterskor.

– Sjuksköterskebristen gäller även oss. Vi skulle kunna bemanna långt mycket mer än vad vi gör i dag, säger Anna Hedvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskeflykten i Helsingborg

Mer i ämnet