• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

I bemanningsföretagets löner ingår tjänstepension, försäkringar och semesterersättning. Foto: TT/Arkiv

67 000 kronor i månaden som sjuksköterska i Malmö i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsföretagen erbjuder allmänsjuksköterskor cirka 50 000 kronor i månaden i lön för att jobba inom Region Skåne. Betydligt mer än så får sjuksköterskor som kan tänka sig vikariera inom till exempel Malmö stad i sommar.

Helsingborgsbaserade ”Te crea care” söker efter en sjuksköterska som kan hoppa in som vikarie i Linköping i sommar. Lönen: 73 000 kronor i månaden. Inte en enda har sökt jobbet.

– Det kan bero på att vi inte är så stora i den regionen, men vi har faktiskt inte haft en enda sökande. Trots att vi kan erbjuda både boende och resor, säger Anna Hedvall.

Bemanningsföretaget betalar in för tjänstepension och försäkringar, men den anställde får själv lägga undan pengar till sin semester.

Vill få ihop sin vardag

Det är bättre tryck på tjänsterna i Malmö stad, där sjuksköterskor erbjuds cirka 67 000 kronor i månaden.

– Delvis är det lönen som gör att man kommer till oss. Men det är inte det primära. Det handlar om man vill få ihop sin vardag, sin fritid och sitt familjeliv. Man vill bestämma hur och när man vill jobba, säger Anna Hedvall.

Snittlönen för en allmänsjuksköterska som jobbar på Helsingborgs lasarett ligger på 29 900 kronor i månaden. Här betalar arbetsgivaren även in semesterersättning.

Bemanningsföretaget ligger trots detta en ordentlig bit högre, men har ännu inget kollektivavtal.

”Fick inte ut vad de trodde”

Vårdförbundet Skåne menar att det finns en hel del att hålla reda på för den som överväger att gå in i bemmaningsbranschen.

– Det gäller att man läser förutsättningarna noga, säger Malin Tillgren, tf ordförande i Vårdförbundet Skåne.

– Vi har ganska många medlemmar som gått över till bemanning och som kontaktar oss när det visar sig att pension och semester inte är reglerat, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.