Andreas Lundqvist demonstrerar hur visiret ska sitta för att skydda omsorgspersonalen. Foto: Cecilia Hedlund

Här blir overhead-papper till skyddsvisir för hemvården

Uppdaterad
Publicerad

På Bjäredalens dagliga verksamhet blir gamla overhead-papper till skyddsvisir. Corona-pandemin har fått verksamheten att ställa om sin produktion.

I vanliga fall tvättar deltagarna i Förslövs dagverksamhet åt Båstads kommun – numera gör det också skyddsvisir av gamla overhead-ark mellan tvättarna.

De fäster golvlister eller möbeltassar till skydd för pannan, och så häftar de dit ett gummiband för att hålla konstruktionen fast på huvudet.

Coronavirus i Skåne

Andreas Lundqvist demonstrerar hur visiret ska sitta för att skydda mot smitta.

Något att tänka på när man tillverkar ett sånt här?

– Ja, man ska inte hosta på det. Men det har aldrig hänt, säger han.

Har letat i förråden

500-600 visir har tillverkats runt bordet på dagverksamheten, varav hälften redan delats ut till omsorgspersonalen.

-  Vi fick en förfrågan från hemvården och vi hjälper gärna till. Alla hemvårdsgrupper och sjuksköterskor har fått en uppsättning, säger Annika Wretling, stödpedadog på Bjäredalens dagliga verksamhet.

Men var hittar man overhead-ark år 2020?

– Det är den svåra frågan. Vi har skickat ut mejl till olika verksamheter. Förskolor och skolor har letat i sina lager, och det har faktiskt kommit in hel del, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet