Här gör kulturarbetarna i Ängelholm arbetspass i hemtjänsten

Publicerad

Personalfrånvaron är omfattande – därför har kulturarbetare och fritidsledare kallats in för att upprätthålla hemtjänsten i Ängelholm. 

– I en kris ställer man upp. Jag tycker det känns självklart, säger Mona Alenius Johansson från Järnvägens museum.

I förra veckan berättade HR-chefen Marianne Malm i Ängelholms kommun att hemtjänsten kommit till en gräns då de inte längre klarade upprätthålla verksamheten.

Därför hade 15 medarbetare fått lämna sina ordinarie arbeten på Järnvägens museum och MK-huset, en mötesplats för unga.

”Aldrig hjälp en människa med dusch”

Nu har de omplacerade medarbetarna, efter några dagars introduktion, precis kommit igång och börjat arbeta på egen hand.

– Jag har tidigare arbetat tre veckor inom hemtjänsten en sommar. Annars har jag ingen tidigare erfarenhet. Men det kändes helt självklart att rycka in, säger Johan Bäcklund, museivärd.

När han tillfälligt gästspelar inom hemtjänsten gör han det tillsammans med kollegan Mona Alenius Johansson, besöksansvarig på Järnvägens museum.

I klippet kan du möta kulturarbetarna i deras nya tillvaro inom hemtjänsten.

Ängelholms kommun har även efterfrågat hjälp från allmänheten som vill rycka in inom hemtjänsten.

Tillfälligt omplacerade

Så snart dessa kommit på plats är planen är de tillfälligt omplacerade fritidsledarna och kulturarbetarna ska återgå till sina vanliga arbeten.

– En hel del har hört av sig och ett tiotal introduceras nu. Flera av dem har tidigare erfarenheter från vården. Vi har även systemförvaltare som varit inne och arbetat hos oss i helgen. Jag kan inte säga annat än att vi är tacksamma, säger Alva Nadmyr, enhetschef inom hemtjänsten. 

Men ännu finns inget datum när Järnvägens museum kan öppna och kulturarbetarna återgå i sina tjänster.

– Vi är här så länge vi behövs här, säger Mona Alenius Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.