Tord Andersson och Alexanda von Post står på kraftstationen över Rönne å i Klippan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kraftstationen vid pappersbruket i Klippan är en av tre som ska rivas i kommunen. Hör Tord Andersson och Alexanda von Post berätta mer om projektet i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Vattenkraftverk rivs i Rönne å – ska förhindra översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Rönne å är en del av Klippans vattensystem.  Den kommer att ingå i den vattentjänstplan som Sveriges kommuner har fram till årsskiftet på sig att ta fram. Planen ska visa hur man planerar för vattenförsörjning, avlopp och hur anläggningarna ska klara av framtida skyfall.

Idag finns det tre vattenkraftverk i Rönne å i Klippans kommun och alla ska rivas. Beslutet togs för flera år sedan och kommer att tillgängliggöra drygt tio mil vattendrag åt fiskarna som idag är blockerade -  men också skapa ett jämnare flöde vid extrema skyfall.

– Ett av vattentjänstplanens syften är att redovisa åtgärder som kommunen behöver göra för att den allmänna VA-anläggningen ska kunna hantera ett framtida skyfall, säger planarkitekten Alexandra von Post.

Klimat

”Undviker bebyggelse”

Hon berättar att Klippans kommun sedan tidigare arbetat aktivt med att hantera framtida skyfall men att Rönne å kommer vara en del av kommunens vattentjänstplan och hantering av stor nederbörd.

– Redan idag tittar vi på översvämningsrisk ganska tidigt i processen. När vi tar fram en detaljplan så tittar vi på markens förutsättningar, finns det låglänta områden till exempel då undviker vi att möjliggöra bebyggelse där, säger hon.

Otydlig lagstiftning

Enligt bland annat Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelsen Skåne och branschorganisationen Svenskt Vatten råder det stora oklarheter kring den nya lagen. Idag finns det exempelvis ingen utpekad myndighet som har tillsynsansvar, det vill säga kontrollerar huruvida kommunerna följer lagen eller ej.

– Vi dock fört en diskussion om vilken myndighet som bör vägleda men Regeringskansliet har inte fattat beslut i frågan, skriver Margareta Lundin Unger, utredare på Havs- och vattenmyndigheten i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg.

Det verkar inte heller bli några konsekvenser för kommunerna om lagen inte efterföljs men flera experter menar att tolkningen av lagen kommer klarna ju längre in på året vi kommer.

Så här ser läget ut för vattentjänstplanerna i nordvästra Skåne

Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga: Tas fram genom NSVA där tidigare skyfallskartering ligger till grund för vattentjänstplan som beräknas antas under 2023.

Höganäs: Skyfallskartering blev klar under första kvartalet för 2023. Vattentjänstplan beräknas antas senare i år.

Klippan: Skyfallskartering är klar och vattentjänstplan beräknas antas under 2023.

Ängelholm: Har tagit fram en skyfallskartering för kommunen som utgör underlag för vattentjänstplan under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet