Kraftverket i Klippan är ett av hindren som måste bort för att fiskelivet ska kunna kunna blomstra. Hör projektledarnas visioner för Rönne å. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Verken ska väck – sen kan Rönne å bli en magnet för skånsk naturturism

Publicerad

När vattenkraftverken tas bort från Rönne å hoppas flera nordvästskånska kommuner på en anstormning av vandrade fiskar – och fiskare. I en förstudie granskas nu möjligheterna att utveckla ån och Ringsjöarna till en magnet för naturturism.

SVT har i flera tidigare inslag berättat om de kraftverk som utgör hinder för den havsvandrade fisken i Rönne-ån.

Nu står det klart att kraftverken ska börja monteras ner under 2021 för att helt vara borta år 2025. Då kommer bland annat laxen kunna ta sig hela vägen från havet till Ringsjön.

Står redo för anstormningen av fisk

Och fler åtgärder ska locka de vandrande fiskarna tillbaka till ån.

– Parallellt håller vi på och återställer naturliga bottnar, vi skapar även lekmiljöer för lax och öring, säger Tord Andersson, miljöstrateg i Klippans kommun.

– Vi har redan nu börjat med en del åtgärder uppströms för att stå redo för den anstormning av lax, ål och öring som vi hoppas kommer.

Frågan intresserar inte bara fiskare utan även de sex kommunerna – Hörby, Höör, Eslöv, Klippan, Åstorp och Ängelholm – som den drygt åtta mil långa ån rinner genom.

Förpackade upplevelser kan locka

Kornelia Johansson är projektledare för en förstudie som kartlägger tänkbara platser för fiske och friluftsliv längs ån.

– Dels pratar jag med andra destinationer och ser vad de har gjort och vad som funkar, dels pratar jag med människor som lever och verkar runt sjön och ån för att få en bild av vad de vill göra.

I mars nästa år lägger hon fram sina slutsatser. Helhetsupplevelser är något hon tror efterfrågas, och för att det ska bli verklighet behöver företag samarbeta.

– Turister vill kanske kunna fiska ena dagen, paddla den andra och rida den tredje.

Stort intresse

Under hösten anordnas tre digitala workshops med föreläsare och diskussioner på temat naturturism.

– Det finns ett stort intresse, framför allt bland många passionerade fiskare. Jag tror intresset blir ännu större när kraftverken är borta, säger Kornelia Johansson.

EU-pengar bakom satsningen på Rönne å

2019 fick Klippans kommun 20 miljoner kronor från EU:s Life program. Pengarna ska användas för att ta bort tre kraftverk längs ån och återställa ett fritt flödande Rönne å med ett rikt djur- och naturliv.

I samband med detta tilldelades även Ängelholms kommun 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader och den Europeiska havs – och fiskerifonden gör att göra an förstudie för att undersöka möjligheten att utveckla fisket och besöksnäringen i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.